České konsorcium vyvíjí novou generaci dronů. Pro hasiče i stavitele

Dron BRUS

Dron BRUS Zdroj: VTU

V České republice začíná nová etapa vývoje bezpilotních letadel. Geodetická společnost CCE Praha podepsala dohodu o spolupráci s Vojenským technickým ústavem letectva a protivzdušné obrany o společném vývoji technologií pro nový pokročilý dron.

Ústav stroj nazvaný Bezpilotní rotorový univerzální systém (BRUS) oficiálně představí za měsíc. „Využití tyto technologie najdou také například při kontrolách ropovodů a plynovodů. Chceme zkrátka vytvořit mravenečka, který bude mít spoustu technických možností,“ řekl deníku E15 Jaroslav Pohan, ředitel CCE Praha, která patří do skupiny Metrostav. Dosavadní nasazení dronů v Česku se podle něj omezovalo hlavně na natáčení videa a termovizi.

O výši investic do projektu letounu žádná ze stran příliš mluvit nechce. Sdílnější jsou však ohledně výsledků, jež si od spolupráce slibují. CCE Praha bude vojenskému ústavu dodávat například senzory, které umožní vytvářet trojrozměrné ortofotomapy či pomohou v krajině vyhledávat objekty nebo ztracené osoby.

Dron BRUS při zásahu ve VrběticíchDron BRUS při zásahu ve Vrběticích | VTUDron BRUS při zásahu ve Vrběticích

„Jednáme o dodávkách nového dronu pro policii, hasiče i pyrotechniky,“ řekl mluvčí Vojenského technického ústavu Pavel Lang. Proti zahraniční konkurenci se tuzemský letoun hodlá prosadit především uceleným sofistikovaným provedením a výrobou na míru pro konkrétního zákazníka. „Sériová výroba by měla začít během několika měsíců,“ dodal zástupce vojenského ústavu.

Křest v terénu

Svou roli už ale nový model sehrál nedávno při monitorování situace nad vybuchlým muničním skladem ve Vrběticích. „Byla to první ostrá zkouška, v níž náš nový dron obstál,“ poznal mluvčí Vojenského technického ústavu Pavel Lang.

CCE Praha je přední tuzemskou firmou v geodézii. S Vojenským technickým ústavem nespolupracuje poprvé. V minulých letech se mimo jiné podílela na vývoji mobilního topografického stanoviště pro dělostřelectvo. „Zpřesňováním údajů o terénu a taktické orientaci usnadňuje a zefektivňuje rozhodovací procesy velitele a vytváří podmínky pro přesnou, překvapivou a vysoce účinnou palbu,“ popsal ředitel CCE Praha funkci této technologie. Firma má potřebné certifikáty k tomu, aby dělostřelecké stanoviště mohla dodávat do celé Evropské unie.

Dron BRUS při zásahu ve VrběticíchDron BRUS při zásahu ve Vrběticích | VTUDron BRUS při zásahu ve Vrběticích