České rypadlo se v Bulharsku muselo vypořádat s nestabilním podložím

Rypadlo společnosti NOEN v Bulharusku

Rypadlo společnosti NOEN v Bulharusku Zdroj: NOEN

Rypadlo společnosti NOEN v Bulharusku
Rypadlo společnosti NOEN v Bulharusku
Rypadlo společnosti NOEN v Bulharusku
3
Fotogalerie
Inženýři ze společnosti NOEN se při návrhu rypadla pro bulharský hnědouhelný důl museli vypořádat s těžkými podmínkami. U města Radnevo totiž musí pracovat na nestabilní navezené zemině, pod kterou se objevila nová naleziště hnědého uhlí. Český stroj proto musel vyvíjet na povrch pod sebou co nejmenší možný tlak.

„Navážka je velmi kluzká a nestabilní. Pokud by se tak těžký stroj propadl nebo nepřiměřeně naklonil, bylo by jeho vyprošťování značně složité,“ vysvětluje obchodní manažer společnosti NOEN Vladimír Karpíšek. „Rypadlo zohledňuje i snadnější vyjetí, kdyby se například jedna strana neúměrně zabořila do terénu.“ Stroj je dlouhý 52 metrů a váží 600 tun. Z toho 580 tun připadá na obrovské koleso.

Bulharské státní společnosti Mini Marica-Iztok by měl sloužit více než dvacet pět let. „Navázali jsme na tradici strojírenských dodávek na Balkán ještě z dob Československa. Poslední rypadlo tuzemské provenience bylo do Bulharska dodáno v roce 1964, tehdy pod značkou Škoda,“ uvádí generální ředitel společnosti NOEN Pavel Cesnek.

Projekt českého rýpadla na Balkáně zjevně zanechal dojem – na největším strojírenském veletrhu získal nejvyšší ocenění. Odbornou porotu zaujala kromě technického řešení i krátká doba, za jakou společnost rýpadlo dodala – obě společnosti podepsaly smlouvu za dvě stě milionů korun v březnu roku 2014.

Umístění rypadla