České zbraně kupují Evropané, Američané i Arabové, jejich export roste

Cvičná střelba v České zbrojovce

Cvičná střelba v České zbrojovce Zdroj: Michael Tomes, E15

Obavy z rostoucího napětí v Evropě i ve světě nutí více utrácet za zbraně nejen vojáky a policejní sbory, ale i občany.

Rostoucí poptávka po zbraních nahrává firmám obranného a bezpečnostního průmyslu a ty už tři roky hlásí stále vyšší tržby. Ekonomicky úspěšné byly i v minulém roce, byť přesná čísla ještě nemá ministerstvo průmyslu a obchodu pohromadě.

Zatímco předloni dosáhl tuzemský zbrojní export 11,8 miliardy korun, výsledky za minulý rok se podle předběžných odhadů blíží 14 miliardám.

Vyšší poptávka doma i na Slovensku

„Pokud nebudu brát v úvahu velké kontrakty, které jsme měli nasmlouvané před třemi až pěti lety, prodej našich výrobků se v roce 2015 proti předchozímu zvýšil asi o 17 procent. Nemyslím ale, že by to nějak významně souviselo s uprchlickou krizí,“ řekl deníku E15 ředitel České zbrojovky Uherský Brod Lubomír Kovařík. Dodal, že největší zájem firma zaznamenala v USA.

Po letech úspor začínají více investovat do pistolí, pušek, vozových parků, obrněnců a letadel české a slovenské ozbrojené složky. Doma měla loni uherskobrodská továrna pětatřicetiprocentní nárůst poptávky, na Slovensku dokonce padesátiprocentní. Uzavřela smlouvu s českým ministerstvem obrany za 476 milionů korun, se slovenskou policií v přepočtu za 383 milionů.

Pozadu nezůstává ani vlašimská munička Sellier & Bellot, která nabrala tři stovky nových zaměstnanců. Tržby se zvyšují i pardubické Explosii, ročně investuje do nových technologií 50 až 80 milionů.

Zájem je o auta z Kopřivnice

Produkce roste také kopřivnické Tatře Trucks. Předloni vyrobila 821 vozidel, prodala jich 850 a utržila 3,7 miliardy korun. Loni sjelo z linek devět set náklaďáků, včetně různých speciálů například pro jordánskou armádu, a ještě o něco více se jich prodalo. Letos plánuje vyrobit rovných 1300 vozů.

Jedním z největších zájemců je Saúdská Arábie, kde minulý rok tamní montážní závod opustilo přes přes dvě stě tatrovek. V Indii se z kontraktu na 450 vozidel podepsala první část, následovat má zakázka na sedm set aut.

Zbraní přibývá i mezi občany

Loni se kvůli uprchlické krizi zvýšil zájem o ruční palné zbraně i mezi civilisty. V Česku podle ministerstva vnitra stoupl počet legálně držených nových zbraní o čtyřicet tisíc a například v Rakousku o šedesát tisíc.

„Každý rok má z pohledu prodejů podobný průběh, má silnou jarní a podzimní sezonu a slabší letní a zimní sezonu. V minulém roce se nám silné období protáhlo až do června,“ konstatoval šéf České zbrojovky. Ta mimo jiné prodala téměř o pětinu více malorážek než předloni.