České zbrojní vývozy tahá vzhůru letecký průmysl. Brzdou je německá byrokracie

Letoun L-39NG 22. prosince 2018 poprvé vzlétl na letišti Aera Vodochody

Letoun L-39NG 22. prosince 2018 poprvé vzlétl na letišti Aera Vodochody Zdroj: ČTK

Letoun L-39NG 22. prosince 2018 poprvé vzlétl na letišti Aera Vodochody
Aero Vodochody
Aero Vodochody
Aero Vodochody
Aero Vodochody
20
Fotogalerie

Růst leteckého průmyslu, další kontrakty v oblasti elektronických systémů, vývoz těžkých vojenských automobilů a také ručních zbraní a munice. To je odhad letošní struktury exportu českého leteckého, obranného a bezpečnostního průmyslu.

Rekord z roku 2016, kdy objem vývozu přesáhl 18 miliard korun, však určitě nepadne. Za minulý i letošní rok se bude podle odhadů firem a ministerstva průmyslu a obchodu pohybovat kolem předloňských 15 miliard. Vylepšit bilanci by mohly některé zatím neuskutečněné obchody z dřívějška za zhruba šest miliard, na něž už stát vydal licence.

Omezení v Saúdské Arábii

Po USA, Iráku, Slovensku a Indii byla v posledních letech pátým nejdůležitějším zákazníkem českých zbrojařů Saúdská Arábie. Její armáda používá třeba vozy Tatra, kopřivnická automobilka dokončuje v zemi výstavbu montážního závodu. Do loňského podzimu však klesl objem vývozu o čtvrtinu na sedm miliard.

„U tohoto druhého největšího arabského státu došlo k posunu zakázek i na letošní rok. Vozí se tam pouze nesmrtící vojenský materiál,“ uvedl šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek v narážce na kauzu zavražděného novináře Džamála Chášukdžího.

„Jestliže dojde k zákazu vojenského vývozu do Saúdskoarabského království, promítne se to na odvetných krocích. Přestane brát z Česka i civilní výrobu,“ dodal.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!