Česko míří k rekordu ve vývozu elektřiny

V době, kdy se Německo potýká s poklesem výroby elektřiny, český vývoz této komodity za celý loňský rok naopak zřejmě dosáhl historicky nejvyšší úrovně. Svědčí o tom poslední údaje Energetického regulačního úřadu, podle nichž se čistý export elektřiny za jedenáct měsíců roku bez prosince dostal na 15,3 terawatthodiny.

Pokud tedy údaje za prosinec nepřinesou nějaké překvapení, bude rekord na světě. Česko zatím dosáhlo nejvyššího čistého vývozu (rozdíl exportu a importu) v letech 2003 a 2007, a to 16,2 terawatthodin.

Podle dostupných informací není pochyb o tom, že rekordní export souvisí se situací v Německu, které loni odstavilo sedm jaderných bloků a snížilo výrobu elektřiny. To se mohlo projevit dvojím způsobem – přímým českým vývozem do Německa, ale i tím, že tuzemská elektřina nahrazovala německou v těch zemích, kam dříve exportovala Spolková republika.

„Výroba v Německu klesla o 2,5 procenta a je jasné, že to je hlavní příčina,“ řekl energetický analytik Jiří Gavor ze společnosti ENA. Německu bude ještě nějaký čas trvat, než se z odstavení jaderných elektráren vzpamatuje. Gavor ale na druhé straně upozorňuje, že jde o dočasný efekt, který může trvat jeden až tři roky, než Němci postaví nové kapacity – ať už obnovitelné, paroplynové nebo uhelné zdroje. Podle Gavora je nicméně zjevné, že v současnosti mohou německý deficit elektřiny zaplnit dvě země – Francie a Česko.

Nic nenasvědčuje tomu, že by poslední měsíc roku měl ještě celkový trend zvrátit. Prosinec byl sice výjimečný, protože Česko čelilo přetokům produkce německých větrníků, tato elektřina však putovala zase dál – do jižního Německa a Rakouska.

A právě export elektřiny z tuzemských zdrojů za této situace pomáhal udržovat přenosovou soustavu v rovnovážném stavu a bránil hrozícím blackoutům. Spory, zda má být Česko exportní zemí, jsou dlouhodobé, ochránci životního prostředí tvrdí, že vzhledem k podílu uhlí na výrobě elektřiny fakticky vyvážíme severočeskou krajinu.