Česko na odkladu dražeb emisních povolenek vydělá miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Česko si díky plánu Evropské komise odložit dražby části emisních povolenek na roky 2019 a 2020 může přilepšit až 3,5 miliardami korun. Celkem při odkladu získá v letech 2013 až 2020 z prodeje povolenek 63,2 miliardy.

Ministerstvo životního prostředí předpokládá, že příští rok bude povolenky prodávat podle dosavadního plánu v prvním pololetí. Pak se aukce zastaví. Dočasné stažení povolenek z trhu má napravit nefunkční systém obchodování s emisemi EU ETS.

„Kvůli odkladu dražeb bude muset stát řešit určitý výpadek z příjmů právě v letech, kdy se bude prodávat méně povolenek,“ říká Matyáš Vitík, mluvčí ministerstva životního prostředí. Vláda proto minulý týden usnesením vyzvala ministerstvo financí, aby výpadek v příjmech z prodeje povolenek v rozpočtech ministerstev životního prostředí a průmyslu a obchodu na roky 2015 a 2016 kompenzovalo.

Klíčové pro prosazení odkladu dražeb bylo povolební vyjádření v Německu se rodící velké vládní koalice, že opatření podpoří. Povolenky se však musí na trh vrátit v letech 2019 a 2020. Česko, které původně odklad dražeb odmítalo, změnilo názor v září.

Následovat bude reforma systému
Po dočasném stažení části emisních povolenek z trhu přijde na řadu celková reforma obchodovacího mechanismu. Z původních šesti možných změn si podle informovaných zdrojů Evropská komise vybrala systém, kdy se bude pružně regulovat množství dražených povolenek podle vývoje ekonomiky. To by mělo zabránit nynějšímu stavu, kdy je na trhu přebytek dvou miliard povolenek. Podrobnosti svého reformního návrhu komise sdělí příští rok v lednu. Debata o reformě však bude podle expertů dlouhá.

Podle očekávání schválí v úterý příští týden Evropský parlament definitivně novelu směrnice o emisním obchodování a tu pak o týden později potvrdí Rada Evropské unie. Komise pak v lednu upraví harmonogram dražeb. Ve hře jsou dvě varianty. Příští rok se z trhu stáhne 400 milionů povolenek, o rok později 300 a v roce 2016 dalších 200 milionů povolenek. Nebo se aukce omezí příští rok o 400 milionů a v roce 2015 o 500 milionů povolenek.

Na cenu emisí však tento krok nebude mít podle analytiků významný vliv. „Už teď vidina odkladu dražeb drží cenu povolenek nad čtyřmi eury za tunu,“ říká Pavlína Novotná ze společnosti Virtuse.

Dočasné stažení povolenek by mohlo jejich cenu zvednout v příštích letech o zhruba dvě eura za tunu. V opačném případě by se cena povolenky z nynějších 4,50 eura propadla podle analytiků ke dvěma eurům za tunu. To byly také scénáře, s nimiž počítalo ministerstvo životního prostředí.

Analytik: Emisní povolenky neplní svůj účel, jsou příliš levné