Česko si může pořídit jaderné bloky stejně jako Maďaři, dodavatele by vybralo napřímo

Zátěžové testy Jaderné elektrárny Temelín

Zátěžové testy Jaderné elektrárny Temelín Zdroj: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Temelín
Temelín, jaderná energetika
Policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) se zabývají případem bývalého ředitele Jaderné elektrárny Temelín (JETE) Františka Hezoučkého, který šel k lékaři v areálu elektrárny s aktovkou, v níž měl část jaderného palivového článku.
Škoda Power zvýší výkon Temelína
elektrárna Dukovany
9
Fotogalerie

Česko by se při stavbě nových jaderných bloků mohlo vydat maďarskou cestou. Nepoužije proces veřejných zakázek, ale vybere si vhodného dodavatele napřímo.

„Stavět podle pravidel veřejných zakázek není po zkušenosti z Temelína dobré řešení. Mezivládní dohoda je mnohem flexibilnější. Očekávám, že se nové bloky v Dukovanech a v Temelíně budou stavět podle takové dohody,“ uvedl na pražské konferenci k ruské jaderné technologii VVER Petr Závodský, ředitel výstavby nových jaderných elektráren ČEZ. Maďarům ovšem přímé zadání zakázky ruskému Rosatomu zatím neodsouhlasila Evropská komise.

O financování stavby a obchodním modelu nakonec rozhodne vládní výbor pro jadernou energetiku. „Takové rozhodování nás čeká až za přibližně tři roky. V současné době se nacházíme v bodě, kdy ještě nebyl určen ani investor a ani model pro financování tak významného projektu,“ říká vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jan Štuller. Česko nejdříve musí učinit další tři až čtyři kroky, které budou předcházet výběru dodavatele. Není proto podle Štullera nyní možné ze strany státu preferovat jakoukoli variantu.

Právní analýzy možných scénářů měla vláda dostat na stůl už loni v prosinci. Na konci letošního roku se měli ministři bavit o preferovaném investorském modelu, jak nové bloky postavit, a o nutných změnách zákonů. Žádný z těchto dokumentů dosud není hotový. Z ČEZ zaznívají hlasy, že výstavba nových jaderných bloků přestala být politickou prioritou.

O přímé přidělení zakázky na stavbu dukovanských bloků údajně mají zájem čínské firmy. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek prohlásil, že na takový model bez výběrového řízení není připravený. Možný však podle něj je.

Postup, kdy vláda přímo vybere dodavatele elektrárny, by umožnil do smlouvy mimo jiné nadiktovat, jaký podíl by na výstavbě měly mít české firmy. „V mezivládní dohodě mezi Maďarskem a Ruskem jsme podíl maďarských firem stanovili na čtyřicet procent,“ říká maďarský zmocněnec pro stavbu nových bloků v elektrárně Paks Attila Aszodi. Aliance českého energetického průmyslu odhaduje, že by české firmy mohly dodat celou nejadernou část včetně turbíny.

Závodský tvrdí, že už teď může být složité stihnout termín stanovený v Národním akčním plánu pro jadernou energetiku, aby nové bloky začaly vyrábět v roce 2035. Na jaře jmenovaný vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jan Štuller nedávno uvedl, že příprava nového bloku v Dukovanech má zpoždění tři až čtyři roky.

ČEZ se nyní snaží dostat přípravy nových bloků v Dukovanech a Temelíně na stejnou úroveň. Na rozdíl od Temelína pro stavbu na Vysočině zatím chybí posudek vlivu na životní prostředí a licence pro staveniště. „Naším cílem je, aby se v letech 2025 až 2027 dalo rozhodnout, že se bude stavět na kterékoliv z obou lokalit,“ dodává Závodský. ČEZ zatím do příprav nových jaderných elektráren investoval přes dvě miliardy korun.