Česko tají informace o vyřazení Arevy. Brusel hrozí žalobou

Temelín (foto Martin Pinkas, Euro)

Temelín (foto Martin Pinkas, Euro) Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Evropská komise pohrozila České republice žalobou kvůli zakázce na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Česko podle komise porušuje právo, když jí odmítá poskytnout informace, proč ze zakázky vyřadilo francouzskou firmu Areva. Společnost podala kvůli postupu stížnost do Bruselu. Uvedl to Český rozhlas (ČRo).

Komise podle Českého rozhlasu sdělila, že pro to, aby mohla o stížnosti rozhodnout, potřebuje znát kritéria, podle kterých Česko francouzského uchazeče ze zakázky vyloučilo. Česká republika ale dokumenty odmítá poskytnout s tím, že stížnost Arevy v současnosti projednává český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který v červenci potvrdil vyřazení Arevy z tendru.

Podle Česka komise nemá na rozhodování o celé věci právo, dokud ji neprojedná ÚOHS, případně české soudy. O stížnosti Arevy rozhodovaly naposledy na konci října, kdy krajský soud v Brně vydal předběžné opatření, podle něhož provozovatel Temelína, firma ČEZ, nesmí uzavřít smlouvu s případným vítězem tendru na dostavbu jihočeské elektrárny.

Evropská komise podle ČRo názor České republiky jednoznačně odmítá a tvrdí, že v desítkách jiných případů v řadě zemí EU provádí vlastní posouzení případu i v době, kdy o něm ještě rozhodují národní orgány. Česku proto pohrozila řízením o porušení povinnosti loajální spolupráce, které může vést až k žalobě u unijního soudu.

Komise nyní po Česku požaduje, aby do konce listopadu svůj postoj přehodnotilo. Do poloviny prosince komise rozhodne o svém dalším postupu, uvedl ČRo.

ČEZ: Šlo by o porušení obchodního tajemství

Podle České televize jde už o třetí kolo jednání mezi Českou republikou a Bruselem. Minulý týden se sešli zástupci komise, společnosti ČEZ a ministerstva zahraničí. ČEZ podle České televize to, že informace nechce vydat, zdůvodňuje tím, že by šlo o porušení obchodního tajemství. Vláda má nyní čas do 29. listopadu, aby podklady dodala.

„Nejsme v tomto partnerem EK, ale nevidíme v tom nic dramatického. My jsme všechny relevantní podklady již poskytli příslušným českým orgánům. ČEZ jen nemůže poskytnout důvěrné obchodní informace z tendru žádné třetí straně tak, aby nebyl žalován účastníky řízení, ale to by snad neměl být problém,“ sdělil serveru E15.cz mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Kromě postupu společnosti ČEZ si Areva stěžovala také na chování bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, že exšéf české diplomacie řekl Francii o jejím vyřazení ještě den před oficiální zprávou.

Po vyřazení Arevy zůstávají v tendru na dostavbu Temelína česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a americko-japonská společnost Westinghouse. Podle původního harmonogramu měl ČEZ vítěze zakázky vybrat letos na podzim. Generální ředitel společnosti Daniel Beneš ale už v létě řekl, že ČEZ o dostavbě Temelína rozhodne koncem roku 2014 nebo až v roce 2015.

Výběr hlavních událostí okolo dostavby Temelína:
Únor 1979 - Byl vydán investiční záměr na výstavbu jaderného zdroje, který počítal se stavbou čtyř bloků.
Březen 1990 - Z rozhodnutí vlády byly pozastaveny práce na plánovaném třetím a čtvrtém bloku.
10. června 2002 - Zahájen zkušební provoz prvního bloku JETE, v druhém bloku se tak stalo v dubnu 2003.
10. února 2004 - Zastupitelstvo Jihočeského kraje odmítlo záměr dostavět třetí a čtvrtý blok JETE a vybudovat na území kraje hlubinné úložiště radioaktivního odpadu.
11. července 2008 - ČEZ požádal ministerstvo životního prostředí o posouzení vlivu dostavby JETE na životní prostředí. Příslušnou studii předala firma ministerstvu v květnu 2010.
7. dubna 2009 - Jihočeský kraj revokoval část svého usnesení z roku 2004, které odmítlo dostavbu třetího a čtvrtého bloku i budování hlubinného úložiště jaderného odpadu v Temelíně.
3. srpna 2009 - ČEZ zahájil výběrové řízení na výstavbu dvou jaderných bloků v JETE. Do tendru se přihlásil americký Westinghouse, ruský Atomstrojexport a francouzská Areva.
9. února 2011 - Vláda schválila kroky nutné k dostavbě Temelína. Patřila mezi ně investice do přenosové soustavy nebo posílení činnosti Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.
18. února 2011 - ČEZ posunul termín dokončení dostavby o pět let na rok 2025. Mezi důvody odkladu bylo mimo jiné snížení poptávky po elektřině v důsledku ekonomické krize.
27. října 2011 - Premiér Petr Nečas (ODS) jednal v USA s americkým prezidentem Barackem Obamou o dostavbě Temelína, již dříve jednal s představiteli francouzské vlády. V listopadu 2010 mluvil od dostavbě Temelína i prezident Václav Klaus během setkání s tehdejším ruským premiérem Vladimirem Putinem a tématu se věnoval i prezident Dmitrij Medveděv během návštěvy Prahy v prosinci 2011. Jednání českých politiků s představiteli USA a Ruska o Temelínu se konala i v dalších letech.
31. října 2011 - Zájemci o dostavbu Temelína si od ČEZ převzali zadávací dokumentaci.
2. července 2012 - Nabídky na dostavbu Temelína podali tři zájemci: americký Westinghouse, francouzská Areva a rusko-české Konsorcium MIR.1200, skládající se z firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress.
5. října 2012 - ČEZ oznámil, že Areva nesplnila požadavky tendru a byla z něj vyřazena. Přesné důvody ČEZ nezveřejnil. Později se v tisku objevila informace, že nabídka negarantovala fixní cenu. Podle Arevy ale firma fixní cenu nabídla.
19. října 2012 - Areva předala společnosti ČEZ podrobné námitky proti rozhodnutí o vyřazení ze soutěže. ČEZ je 29. října zamítl, načež Areva vyzvala ČEZ k pozastavení tendru.
20. listopadu 2012 - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal na základě žádosti Arevy předběžné opatření, podle něhož ČEZ zatím nesmí podepsat smlouvu s případným vítězem tendru.
30. listopadu 2012 - ČEZ požádal Státní úřad pro jadernou bezpečnost o povolení pro stavbu dvou nových bloků.
18. ledna 2013 - Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko ke stavbě dvou nových bloků JETE.
24. ledna 2013 - Areva znovu požádala antimonopolní úřad o pozastavení tendru, úřad této druhé žádosti ale nevyhověl.
25. února 2013 - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl, že ČEZ vyřazením Arevy z tendru neporušil zákon o veřejných zakázkách. Francouzská společnost podala rozklad.
25. března 2013 - ČEZ odeslal uchazečům o dostavbu Temelína předběžné hodnocení jejich nabídek. Američané vedli v jedné ze čtyř kategorií, technická kritéria a licencování, ta má ale při výběru dodavatele hlavní váhu.
17. června 2013 - Nejvyšší správní soud odmítl žalobu občanského sdružení V havarijní zóně jaderné elektrárny Temelín proti souhlasnému stanovisku MŽP k dostavbě Temelína.
22. července 2013 - ČEZ oznámil, že o dostavbě Temelína rozhodně nejdříve o rok později, než plánoval. Termín rozhodnutí dosud připadal na letošní podzim.
26. července 2013 - Předseda ÚOHS Petr Rafaj zamítl odvolání Arevy proti vyloučení z tendru. Areva se proti rozhodnutí odvolala koncem září.
13. srpna 2013 - Šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš řekl, že firma rozhodne o dostavbě Temelína koncem roku 2014 nebo až v roce 2015. Původně se tak mělo stát už letos na podzim.
21. října 2013 - Krajský soud v Brně vydal na návrh Arevy předběžné opatření, podle něhož ČEZ nemůže uzavřít smlouvu s případným vítězem tendru.
11. listopadu 2013 - Evropská komise požádala minulý týden Českou republiku o dodatečné informace týkající se výběrového řízení na dostavbu jaderné elektrárny Temelín a vyřazení francouzské firmy Areva z tendru, uvedla v Bruselu Chantal Hughesová, mluvčí eurokomisaře pro vnitřní trh a služby Michela Barniera. Podle Hughesové není v této fázi s ČR vedeno řízení pro porušení evropských pravidel.