Česko za 50 let: atomová velmoc?

ilustrační fotro

ilustrační fotro

Česká republika bude vyrábět více než 80 procent elektrické energie z atomu, v české krajině bude stát 10 nových jaderných bloků. Vývoj obnovitelných zdrojů se prakticky zastaví. Země bude mít dvakrát více energie, než potřebuje a bude jí vyvážet za hranice. Po prolomení těžebních limitů vjedou bagry a obří rypadla do Krušných hor a Beskyd a vytěží zbytky hnědého a černého uhlí. Česko se stane "nejjadernější" zemí na světě.

Tak bude za 50 let vypadat Česká republika podle návrhu Státní energetické koncepce ČR 2011-2060 ministra průmyslu Martina Kocourka, který má E15 k dispozici.

„Je to pouze pracovní materiál, vstup do široké diskuze,“ komentoval jeho zveřejnění šéf komunikace na MPO Pevel Vlček. Na textu nazvaném Státní ekonomická koncepce 2011-2060 přesto podle něho pracuje „široké spektrum odborníků na energetiku, které zahrnuje specialisty MPO, odborné pedagogy z technických vysokých škol, ekonomy, odborníky z energetiky, zástupce jednotlivých ministerstev a dalších státních úřadů, zástupce firem, municipalit atd.“

Zveřejnění částí návrhu okamžitě přineslo bouřlivé reakce ekologů i energetických odborníků. Přinášíme vám jejich komentáře.

Jan Procházkaanalytik společnosti Cyrrus a člen NERV

Nemám s tím problém, je to správný směr, podpořil bych ho. I když v rámci Evropy i světa mi to přijde jako píchání do vosího hnízda. Ale to, že jsme jeden ze dvou exportérů energie to je jenom dobře. Je to netradiční pohled v rámci EU a je to lepší, než kdybychom šli se sklopenou hlavou. Je to ambiciózní plán, ale nemyslím, že je to moc realizovatelné. ČEZ nebo RWE jsou soukromé firmy, nejde za nimi přijít a říci do roku 2052 musíte postavit tohle a tohle, protože jsme to naplánovali. Určitě to nebude jednoduché už jen kvůli pozemkům. Penta by mohla mluvit, jak jednoduché je stavět letiště ve Vodochodech. Nebo RWE paroplynovou elektrárnu v Čelakovicích.

Co se týče těžebních limitů, to je politické rozhodnutí. Uznávám, že to není trivialita. Kdybych na těch místech bydlel, tak bych měl na limity asi jiný názor, i když ekonomicky je to jasné. U obnovitelných zdrojů to může být problém, tam čekám spíše vývoj v oblasti geotermální energie atd. Jestliže u jádra byla koncepce hodně ambiciózní, tady byla zas přehnaně skromná.

Aleš Spáčilpředseda České fotovoltaické průmyslové asociace

Tato státní energetická koncepce je velmi krátkozraká a nebere ohled na další generace. Zásoby tradičních zdrojů dojdou a další generace se tak budou potýkat s nedostatkem elektřiny a dopady ekologických škod v důsledku rozšíření dolů a úložišť jaderného odpadu. Proč vláda upřednostňuje zájmy energetických společností před zájmy občanů? Proč neumožní lidem, aby měli vlastní elektřinu z obnovitelných zdrojů a byli tak nezávislí na diktátu cen a růstu ceny na burze?

Jiří Gavorředitel ENA, společnosti poskytující konzultace v oblasti energetiky

Já osobně nejsem odpůrcem jaderné energie, myslím, že má mít podíl v energetickém mixu, ale ten podíl v téhle koncepci je přeceněný. V jedné variantě dosahuje dokonce 87 procent. To by znamenalo, že skoro veškerá energie by se vyráběla z jednoho zdroje. Pochybuji, že by to byla ten nejekonomičtější cesta. Vedlejší efekt by byl, že se výroba koncentruje do rukou jednoho subjektu, tedy ČEZ, což je situace přesně proti směru, kterým se vydává EU, tedy zvyšování konkurence na trhu a podpora menších zdrojů. Neříkám, že velké zdroje nejsou potřeba, mají své místo, ale trend je decentralizace, ne centralizace. Celkově si myslím, že to (návrh energetické koncepce) je koncepčně špatný nápad.

Jan Palaščákředitel Amper Market s.r.o. – společnosti vykupující elektřinu od nezávislých výrobců

Tento návrh enegetické koncepce potvrzuje trendy české energetické politiky, od rozumného nehysterického přístupu k jádru však přechází k jednostranné orientaci na tento zdroj a od výhodné přiměřené exportní politiky k riskantnímu nad-investování do nových zdrojů s očekáváním poptávky v zahraničí. Tím zcela ignoruje evropské reálie a zejména koncepci Německa, jež nám nepochybně úspěšnou realizaci takovéto strategie neumožní. Dále se pak jen prohlubuje trend, kdy je v ČR z evropského hlediska unikátně opomíjen potenciál smart grids a obnovitelných zdrojů energie.

Edvard Sequensekologické sdružení Calla

Je evidentní, že návrh energetické koncepce zpracovali jaderní snílci naprosto odtržení od
vývoje světové i evropské energetiky v posledních nejméně třiceti letech. Nikdo, dokonce ani ČEZ, tady nepostaví sedm nových Temelínů v době, kdy bude levnější i fotovoltaika. Ministr Kocourek buď návrh svých podřízených nečetl, nebo ztratil rozum, jinak si to vysvětlit nedokážu.

jaderná elektrárna Temelínjaderná elektrárna Temelín|Britannica.com

Martin Sedlákekologické Hnutí DUHA

Leitmotivem moderní energetické koncepce by měly být zelené inovace. Do větrných turbín nebo solárních elektráren na střechách investují světové špičky jako Google nebo IKEA.
Prosadí-li Kocourek svůj plán, české podniky na příštích padesát let přijdou o přístup k levné energii i progresivním technologiím. Jednoduchá opatření jako je energetická renovace budov mohou srazit ruského plynu i závislost na uhelných dolech. Do energetické koncepce proto patří taková opatření, jako Program energetické nezávislosti, který pomůže domácnostem se zateplením většiny českých domů, a investovat do něj miliardy korun, jež dostane z povolenek ke znečisťování.

Jan RovenskýGreenpeace ČR

Ministr Kocourek nám navrhuje zbytečné bourání obcí na Mostecku, velkorypadla pod okny Litvínova, těžbu uhlí v chráněné krajinné oblasti v Beskydech a zachování vyvlastňování pro potřeby těžby. Líp by to nevymysleli ani uhlobaroni Tykač s Bakalou (pokud to tedy nevymysleli). Má to jeden háček: místním lidem ohroženým těžbou a jejich starostům programové prohlášení vlády, koaliční smlouva, i osobně premiér Nečas a ministr Kocourek opakovaně slibovali pravý opak. TOP09 a VV musí tenhle podraz na vládě zastavit.

Michal Janečekpředseda České společnosti pro větrnou energii

Když vidím graf obnovitelných energií, je to naprosto skandální. My tady jsme pravděpodobně voděni za nos. Účastnili jsme se kulatých stolů nad tzv. Národním akčním plánem. To byl závazný evropský dokument. Cíl byl ke konci roku 2020 dosáhnout z větru kapacity 743 MW. Byli u toho ČEZ, ČEPS, EoN i MPO. Přišlo nám to málo, ale byli jsme rádi, že tam ta jistota je. Nerozumím tomu, proč je teď podle těch grafů brán vítr v nemilost. Po roce 2020 tam navíc vidím dramatický pokles vývoje u větru a prakticky zánik tohoto oboru. Takže podle mě je to v zásadním rozporu s Národním akčním plánem. Nerozumím tomu, celý svět jde úplně jiným směrem…

Václav Matyášprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví

Byl jsem zodpovědný za stavbu prvního a druhého bloku Temelína. Všechny ty diskuze, co nabraly vášeň po přístupu Německa, nejsou pro Česko relevantní. Od nás stavbařů tedy uslyšíte ANO. Je dobře, že současná vláda vnímá jadernou energii pozitivně. Nezapomínejme také, že každý velký projekt také znamená zaměstnanost. Ale na druhou stranu musím říci, že jestliže se na třetím bloku Temelína kopne poprvé v roce 2017 až 2018, tak to bude zázrak. Zprovoznění pak bude trvat dalších nejméně šest let. A myslím, že kontroverzní politika co se týče těžebních limitů může poslat ČR do pasti.