Český lithiový poklad zlevnil o čtyři biliony. Rozhodnutí o těžbě padne v ČEZ do konce roku

Vytěžené lithium v sídle Geometu v Dubí

Vytěžené lithium v sídle Geometu v Dubí Zdroj: Profimedia.cz

Česko jen s mírnou nadsázkou zchudlo v posledním roce o zhruba čtyři biliony korun. O tolik se znehodnotily masivní zásoby lithia pod severočeským Cínovcem. Důvodem je cenová eroze klíčového kovu pro elektromobilitu na světových burzách. Lithium se šedesátiprocentním poklesem stalo jedním z největších komoditních propadáků uplynulého roku. Ani podstatně nižší cena prý ambici těžby cínoveckého lithia neohrozí. Finální rozhodnutí majoritního vlastníka projektu ČEZ o tom, jestli polostátní energetika na Cínovci kopne do země, má nicméně teprve padnout.

„Projekt pokračuje podle plánu a letos chceme rozhodnout. Rozhodnutí bude předcházet dokončení finální studie proveditelnosti, na které se pracuje, a příprava financování projektu,“ uvádí mluvčí ČEZ Roman Gazdík s tím, že záměr na Cínovci těžit trvá a současný cenový vývoj nehraje při rozhodování roli.

ČEZ vstoupil do projektu australského těžaře European Metals Holdings před třemi lety, když prostřednictvím dceřiné firmy Severočeské doly za 800 milionů korun koupil 51procentní majoritu v tuzemské firmě Geomet. Ta je držitelem přednostních práv na průzkum a využití ložiska cínoveckého lithia a do té doby ji vlastnili Australané. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!