Český Metatron investuje do těžby ve vesmíru, má začít za deset let

Těžba nerostů ve vesmíru, sonda Dragonfly

Těžba nerostů ve vesmíru, sonda Dragonfly Zdroj: DSI/Bryan Versteeg

Pražský fond Metatron podnikatele Vladimíra Johanese a jeho synů Marka s Petrem investuje do firmy s neobvyklým zaměřením. Jde o americkou Deep Space Industries (DSI), která vyvíjí sondy pro průzkum vesmíru, a jejíž hlavním cílem je těžba nerostů na asteroidech. Ta má začít již do deseti let. Fond získá ve firmě menšinový podíl a zřejmě i místo v představenstvu.

Podle řídícího partnera Metatronu Marka Johanese DSI zapadá do konceptu fondu, který stojí na vyhledávání projektů s převratným technickým a inovačním potenciál.

„DSI považujeme za velmi zajímavou firmu s velkým potenciálem rozvoje. Chceme ji také pomoci s podnikáním v Evropě a se získáním dalších spoluinvestorů,“ uvedl pro E15.cz Marek Johanes. Výši vložené sumy ovšem nechtěl komentovat.

Jednání o vstupu Metatronu v této chvíli dospěla do finální fáze. Je jasné, že český fond v americké firmě získá minoritní podíl. „Metatron bude jeden z několika investorů, který do společnosti v stávajícím investičním kole vstoupí,“ upřesnil Johanes. Metatron se navíc hodlá ve firmě aktivně angažovat. „Proto v případě DSI jednáme o místu v představenstvu,“ dodal řídící partner.

Kontrakty od NASA

Deep Space Industries založil v roce 2013 americký vizionář a propagátor osídlování sluneční soustavy Rick Tumlinson. Firma vyvíjí satelity a další technologie pro průzkum, těžbu a zpracování nerostů na asteroidech. „Toto je aktivita, ze které v budoucnu mají plynout největší zisky společnosti,“ vysvětlil Johanes.

Nyní má podle něj DSI příjmy z poradenských kontraktů, například od NASA, a smluv na stavbu minimálně dvacítky satelitů od jiných firem. V příštích letech DSI bude také moci licencovat vyvinuté technologie a nakládat s daty, které nasbírá během svých výzkumných misí.

Podívejte se, jak má vypadat kosmické dobývání surovin:

Vědci z DSI pracují na návrhu sondy označované jako mateřská loď, která ponese k asteroidům několik malých satelitů. Ty pak přistanou na jejich povrchu. „Vesmírná mise se připravuje, ale přesné datum zatím není známé, protože je ovlivňováno i externími faktory, například financováním. Bližší informace budou zveřejněny během prvního čtvrtletí příštího roku,“ řekl Johanes.

Výzkumná mise poslouží k vyhledání ložisek surovin a ověření mnoha aspektů spojených s těžbou včetně analýzy vzorků. Průmyslová těžba tak, jak ji vnímáme na Zemi, by na asteroidech podle Marka Johanese měla začít již do deseti let.

E-shop i vesmírné technologie
Cílem Metatronu je investovat do technologických a internetových start-upů hlavně v americkém Silicon Valley. K projektům s účastí fondu patří on-line firma zaměřená na globální vzdělávání Savvy, projekt Audacy pro vytváření vesmírných technologií, internetový systém přinášející nový přístup k plánování cestování Yonderbound a výzkum nanotechnologií Palladium. V Česku fond zatím vsadil na e-shop s drogerií Ageo. Z vlastních zdrojů firma investovala desítky milionů korun. Na příštích pět let chce získat nižší desítky milionů dolarů.
Marek Johanes vystudoval v Londýně Cass Business School a působil v poradenské společnosti A. T. Kearney. Jeho mladší bratr Petr Johanes absolvoval inženýrství na Stanfordově univerzitě. Působí jako mentor v českém start-upovém akcelerátoru StartupYard. Nyní si na Stanfordu dodělává doktorát a věnuje se výzkumu v oblasti budoucnosti pedagogiky. Jejich otec Vladimír Johanes 12 let vedl středoevropskou pobočku reklamní skupiny Grey. V roce 2003 začal jako poradce působit na ministerstvu průmyslu, odkud získal vliv mimo jiné na dění v energetice. Do konce roku 2013 byl šéfem dozorčí rady Škody Praha, dceřiné firmy ČEZ. Loni skončil i v dozorčí radě další státní firmy ČEPS. Všichni tři letos společně založili rodinný investiční fond Metatron.

Vladimír Johanes: S ČEZ a se státem už nic neplánuji