Český průmysl i stavebnictví dál drží nohu na plynu

Automobilka

Automobilka Zdroj: Jiri Kotatko

Data od statistiků potvrdila oživení v českém průmyslu i ve stavebnictví. Průmyslová výroba v březnu meziročně zrychlila růst na 8,7 procenta z únorových 6,7 procenta. K růstu nejvíce přispěla výroba automobilů. Hodnota nových zakázek stoupla o téměř 17 procent. I stavební výroba v březnu počtvrté za sebou rostla, meziročně o 12,8 procenta po únorovém růstu o 6,1 procenta.

„Oživení českého průmyslu napomáhá jak zahraniční, tak stále více i domácí poptávka, která je podpořena zejména exportéry. Řada českých strojírenských podniků vyváží na ruský a ukrajinský trh. Ty jsou pro české podniky zajímavé i proto, že jsou méně náročné než západní trhy,“ říká Petr Smutný, partner v oddělení Podnikových financí a restrukturalizací PwC ČR.

V případě výpadku Ukrajiny či Ruska by podle Smutného českým podnikům nějaký čas trvalo, než by se přizpůsobily náročnějším požadavkům západních odběratelů a získaly tam zakázky.

„Další vnější hrozbu může představovat pokračující zpomalení růstu čínské ekonomiky. To by mohlo způsobit pokles poptávky i po evropské produkci, což by negativně pocítily i české podniky,“ upozornil Smutný.

Vývoj průmyslové produkce od roku 2007Vývoj v průmyslu 2007 - 3/2014Vývoj v průmyslu 2007 - 3/2014 | CSUZdroj: ČSÚ

„Další měsíce se budou nést pravděpodobně nadále ve znamení vysokého růstu průmyslu. Srovnávací základna v první polovině loňského roku byla velmi nízká, což může letošním číslům pomáhat. První měsíc, kdy se začalo loni průmyslové výrobě dařit bylo září. Srovnání s tímto měsícem by mohlo být proto zajímavé. Obecně se dá říct, že se poptávka ze zahraničí zvedá, z čehož český průmysl bude nadále těžit,“ přidal komentář analytik Tomáš Volf ze společnosti Cifin.

Recese ve stavebnictví končí

Stavební výroba v březnu počtvrté za sebou rostla, meziročně o 12,8 procenta po únorovém růstu o 6,1 procenta. K meziročnímu růstu podle statistiků přispělo letošní velmi teplé počasí a nízká srovnávací základna. Pozemním stavitelství bylo meziročně o 19 procent vyšší, naopak inženýrské kleslo o 3,3 procenta.

Počet vydaných stavebních povolení se v březnu sice meziročně snížil o 8,8 procenta na 6578. Orientační hodnota těchto staveb byla 19,3 miliardy korun, meziročně o 2,7 procenta více.

„Nelze zapomenout na fakt, že loni v březnu stavebnictví propadlo o 21 procenta. Proto bychom neradi čísla za březen nějak zvláště přeceňovali. Ostatně ani další údaje ze stavebnictví k přílišnému optimismu nenahrávají. Stále se zatím snižuje bytová výstavba, klesají i počty stavebních povolení a stavební firmy dále propouštějí,” konstatoval analytik ČSOB Petr Dufek.

I tak mají firmy podle Dufka ve stavebnictví šanci na lepší rok, než byly ty předchozí, neboť recese tohoto odvětví už končí. „Alespoň nové stavební zakázky v posledním půlroce naznačují obrat k lepšímu. Sice nejde o zdaleka takové objednávky, na jaké byly firmy ještě třeba před pěti lety zvyklé, ale minimálně už neklesá poptávka po stavebních pracích,” uzavřel prognózu analytik.