Český průmysl ušetří stamiliony snížením příspěvku na zelenou energii

ArcelorMittal Ostrava

ArcelorMittal Ostrava Zdroj: CTK

Energetický regulační úřad vydal nové sazby příspěvku na obnovitelné zdroje. Průmyslovým obrům se tak od příštího roku sníží příspěvek, který v ceně elektřiny platí na krytí podpory obnovitelných zdrojů. Naprostá většina domácností bude za zelenou energii platit stejnou částku jako letos.

Velké průmyslové firmy s vysokou spotřebou elektřiny od příštího roku ušetří až stovky milionů korun ročně. Sníží se jim příspěvek, který v ceně elektřiny platí na krytí podpory obnovitelných zdrojů. Naprostá většina domácností bude za zelenou energii platit stejnou částku jako letos. Vyplývá to z návrhu regulovaných cen elektřiny Energetického regulačního úřadu, který je nyní v připomínkovém řízení.

Od nového roku se bude nově příspěvek počítat jako pevná částka podle rezervované kapacity u velkých odběratelů a podle hodnoty jističe u domácností. ERÚ navrhuje, aby firmy platily za měsíc 95,5 tisíce korun za rezervovaný gigawatt. U domácností je měsíční sazba 21,98 koruny za ampér.

180 milionů

„Pro Třinecké železárny by se při uvedené sazbě snížily náklady o přibližně 180 milionů korun ročně,“ říká mluvčí firmy Petra Jurásková. Další velcí spotřebitelé elektřiny, jako například ArcelorMittal Ostrava či Unipetrol, by mohli ušetřit více než 200 milionů korun ročně.

„Naše poplatky za OZE by se snížily o desítky procent a stav by se blížil narovnání několik let kritizovaného nerovného přístupu a znevýhodnění českých firem oproti okolním státům,“ uvádí mluvčí ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá-Dvořáková.

Domácnosti před výrazným růstem ceny elektřiny ochrání pojistka v energetickém zákoně, která nařizuje obchodníkům, aby poplatek za zelenou energii spočítali i podle dnešní sazby 495 korun za spotřebovanou megawatthodinu. Pokud bude tato částka nižší než výpočet podle nového pravidla, vyúčtují tuto nižší částku.

Příspěvek státu na obnovitelné zdroje energie se příští rok zvýší z letošních 15,7 miliardy na necelých 22 miliard korun


Například mezi zákazníky společnosti E. ON by typická domácnost podle hodnoty jističe zaplatila za obnovitelné zdroje za rok skoro 20 tisíc korun. Dnes podle spotřeby platí 2326 korun. „Zákazníkovi budeme účtovat nižší částku z obou výpočtů, u většiny domácností se uplatní strop ve výši 495 korun za megawatthodinu,“ říká Vladimír Vácha, mluvčí E. ON. Stejná situace vznikne také u ostatních obchodníků.

„Změna výpočtu byla od začátku zamýšlena jako podpora průmyslu. Tomu se ročně sníží náklady o čtyři až šest miliard korun,“ říká mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka. Tyto peníze do systému podpory OZE dolije vláda ze státního rozpočtu. Především kvůli novému výpočtu příspěvku se platba ze státního rozpočtu příští rok zvýší z letošních 15,7 miliardy korun na necelých 22 miliard korun.