Český Solek jde do aukce elektřiny v Chile, vláda rozdělí dlouhodobé kontrakty

Obejdou se bez pomoci. Solární elektrárny jsou v Chile konkurenceschopné i bez dotací.

Obejdou se bez pomoci. Solární elektrárny jsou v Chile konkurenceschopné i bez dotací. Zdroj: profimedia

Chilská vláda bude v aukci rozdělovat dvacetileté kontrakty na dodávku elektřiny pro regulované zákazníky. Český Solek Holding chce nabídnout kombinaci solárních a vodních elektráren.

Chile letos v létě rozjede aukci na nákup elektřiny pro regulované zákazníky. Ve hře jsou dvacetileté kontrakty s pevnou cenou, které pokryjí 29 procent spotřeby zákazníků, patří mezi ně například domácnosti.

O část z koláče 13 tisíc megawatthodin za rok se hodlá poprat také český developer a provozovatel solárních elektráren Solek Holding. Ten v Chile do konce května připojí k síti první pilotní fotovoltaickou elektrárnu, do níž investoval dva miliony dolarů.

Solek se účastnil už loňské menší aukce, ale s nabízenou cenou za solární elektřinu neuspěl. „Teď se chceme ucházet o dodávky v rámci celodenního bloku ve spolupráci s provozovateli vodních elektráren,“ říká ředitel Solek Holdingu Zdeněk Sobotka.

Kontrakt na dodávku elektřiny na dvacet let by tvořil podle předběžných propočtů zhruba 80 procent příjmů konsorcia, zbylá pětina příjmů by pocházela z prodeje elektřiny na spotovém trhu.

Chile spoléhá na obnovitelné zdroje
V rámci obnovy energetiky si Chile stanovilo cíle pro rozvoj obnovitelných zdrojů. V roce 2025 má pětina elektřiny pocházet z větrných, slunečních a malých vodních elektráren. O deset let později mají mít už 60procentní podíl. V roce 2050 by měly tyto obnovitelné zdroje pokrýt chilskou spotřebu ze 70 procent. Zatím je v zemi instalováno 2496 megawattů obnovitelných zdrojů. Vláda odhaduje jejich potenciál na 1865 gigawattů.

Do aukce se mohou zapojit také elektrárny, které ještě nejsou postavené. „Na připojení mají jejich investoři v případě vítězství v tendru pět let,“ vysvětluje obchodní rada českého velvyslanectví v Chile Ondřej Kašina. Soutěž bude otevřená pro všechny technologie.

Solární elektrárny jsou v Chile konkurenceschopné i bez dotací. „Dá se tam díky výborným osvitovým podmínkám postavit elektrárna, která bude dodávat elektřinu za 55 až 65 dolarů za megawatthodinu,“ dodává Sobotka.
Jeho firma připravuje spolu s českou společností PV Power projekty solárních elektráren s celkovou kapacitou 96 megawattů.

Stavět by se měly v příštích čtyřech letech. Teď pro ně Solek hledá investory. „Rozhodnutí Soleku jít do Chile není překvapivé. O perspektivách oboru svědčí angažovanost řady významných dodavatelů technologií pro využívání sluneční energie,“ tvrdí ředitel kanceláře CzechTrade v Chile Josef Kunický.

V loňských menších tendrech se průměrná cena v aukci dostala na 79 dolarů za megawatthodinu. Chilská vláda si od letošního kola aukcí slibuje, že cenu pro regulované zákazníky stlačí meziročně o dalších 25 procent. Dlouhodobé kontrakty pro regulované zákazníky jsou nástrojem, kterým chce chilská vláda zajistit výstavbu dostatku nových zdrojů.