Český trh s elektřinou se po Slovensku a Maďarsku spojil i s Rumunskem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Propojení českého, slovenského a maďarského trhu s elektřinou se rozšířilo o rumunský trh. Projekt propojující uvedené trhy byl spuštěn dnešním dnem a má zajistit stabilnější a bezpečnější dodávky elektřiny a obchodníkům má umožnit rychlejší a efektivnější obchodování s elektřinou. Informoval o tom tuzemský Operátor trhu s elektřinou (OTE).

Společný trh Česka a Slovenska s elektřinou funguje už přibližně pět let, v září 2012 byly tyto trhy propojeny i s maďarským trhem.

Podle OTE, který se zapojil do projektu, jehož cílem je celoevropská integrace denních trhů s elektřinou, je energetický trh rozdělen na jednotlivé národní trhy neefektivní a obchodování na něm je více rizikové a drahé. Na propojených trzích mohou podle něj obchodníci lépe plánovat výrobu a spotřebu a na trhu by po propojení měla být i větší konkurence.

Ekonomika a obnovitelné zdroje

K propojování trhů vedou Evropu podle OTE dva hlavní důvody. Prvním z nich je ekonomický přínos. Jen za rok 2013 vyčíslila evropská Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů ztráty z neefektivního využití přenosové kapacity na 1,5 miliardy eur. Druhým důvodem je prudký nástup obnovitelných zdrojů.

„Případný zájemce o koupi, nebo naopak o prodej musí v případě nepropojených trhů soutěžit o volnou kapacitu pro přeshraniční přenos. Jednotný trh tuto bariéru odstraňuje, čímž získává lepší schopnost reagovat na výrobu elektřiny ze zdrojů závislých na počasí. To se zpětně odráží na spolehlivosti a stabilitě provozu přenosové soustavy,“ uvedlo OTE.

OTE působí na trhu s elektřinou v ČR od roku 2001 a na trhu s plynem od roku 2010. Od roku 2002 organizuje obchodování na denním a později i na vnitrodenním a blokovém trhu s elektřinou a od roku 2010 také na denním a vnitrodenním trhu s plynem. Jediným akcionářem a vykonavatelem vlastnických práv OTE je ministerstvo průmyslu a obchodu.