Český trh s lihovinami letos roste. Becherovce se daří, Stock ztrácí dech

Výroba becherovky v Karlových Varech

Výroba becherovky v Karlových Varech Zdroj: Archiv/Euro

Necelé dva roky po prohibici hlásí velcí hráči na domácím trhu s pálenkou stále kontroverzní výsledky. Zatímco karlovarské likérce Jan Becher se spolu s dvojnásobným ziskem a takřka desetiprocentním růstem tržeb vrací dřívější kondice, opačné zprávy zaznívají ze Stocku. Výrobce božkovského tuzemáku hlásí propad prodejů i výdělku, strašák metanolu prý z mysli českých pijáků zatím zcela nezmizel.

„Naše výsledky v Česku negativně ovlivnilo oslabení koruny, ale i loňské ukončení distribuce jedné z dobře zavedených značek na trhu. Nová smlouva s Diageo se dosud nestačila v číslech výrazněji projevit,“ říká ředitel Stocku Petr Pavlík s tím, že mezi konzumenty stále přetrvává nedůvěra.

Stock loni přestal v Česku prodávat whisky Tullamore, od ledna naopak přibral značky jako Baileys či Johnnie Walker. Tržby plzeňské firmy tak meziročně zeslábly o 13 procent na zhruba 715 milionů korun. Výdělky šly dolů ještě hlouběji. Oproti loňsku propadly o 13,3 procenta na 180 milionů.

Stock zároveň podle svých slov o půl procenta snížil svůj podíl na domácím trhu, Božkov Tuzemský, Fernet Stock a další značky z firemní flotily však i nadále ovládají bezmála třetinu domácího trhu s tvrdým alkoholem. Likérka Jan Becher naopak uzavřela finanční rok ziskem 392 milionů korun, oproti předchozím 171 milionům při tržbách převyšujících 1,3 miliardy korun.

Český trh s pálenkou letos utěšeně rostl. Zatímco loni se během prvního pololetí prodal tvrdý alkohol za 6,7 miliardy korun, letos to už bylo o 300 milionů více. Tržby přitom rostly rychleji než prodaný objem, spotřebitelé tak byli ochotni zaplatit za své oblíbené pití vyšší ceny.