Český výrobce židlí TON nesmí používat světoznámou značku Thonet

Židle Thonet

Židle Thonet Zdroj: CC BY-SA 3.0:Yelkrokoyade

Firma TON z Bystřice pod Hostýnem přišla o proslulou značku svých židlí Thonet. Nejstarší výrobce ohýbaného nábytku na světě nebyl schopen prokázat, že jméno po zakladateli firmy Michaelu Thonetovi pro své výrobky skutečně používá. Značku má nyní chráněnou pouze firma z Německa a nově také společnost z italského Milána. TON ztrátu známky za problém nepovažuje.

Na případ upozornily Lidové noviny, podle nichž o značku přišla bystřická továrna po 64 letech. Na rozdíl od německé konkurence totiž nevyužívala přímo značku Thonet, svoji kolekci židlí a křesel prodává jako Bentwood. Toho, že značka leží u české firmy ladem, si na začátku roku všiml Úřad průmyslového vlastnictví a rozhodl, že její ochrana bude zrušena.

Firma však s rozhodnutím úřadu nesouhlasila a podala proti němu rozklad, jenže neuspěla. Podle šéfa Úřadu průmyslového vlastnictví Josefa Kratochvíla se jí skutečně nepodařilo prokázat, že by značku Thonet aktivně používala.

„Předložené doklady buď označení Thonet vůbec neobsahují, nebo je obsahují jako odkaz na název továrny v Bystřici pod Hostýnem či jméno Michaela Thoneta, což ale není forma korespondující s užitím ochranné známky,“ citoval deník vyjádření Kratochvíla.

Magické slovo Thonet

Pro podnik z Bystřice pro Hostýnem prý ztráta známky není zásadní problém, firma se stejně celosvětově profiluje pod značkou TON.

„S proslulým a magickým slovem Thonet nás spojuje stejná technologie i zakladatel výroby v Bystřici pod Hostýnem. Úřad průmyslového vlastnictví shledal naše používání ochranné známky Thonet jako nedostatečné. Rozhodnutí nepovažujeme za problematické,“ řekla ČTK zástupkyně firmy Anna Handlová. Podle ní „nikdo nemůže zrušit fakt, že se v Bystřici vyrábí ohýbaný nábytek nejdéle na světě“.

Značka pro Němce a Italy

Značku Thonet spojenou s výrobou židlí z ohýbaného dřeva tak má nyní chráněnu pouze stejnojmenná nábytkářská a designová společnost z Frankenbergu v Německu, kterou stejně jako podnik v Bystřici založil podnikatel Michael Thonet.

O registraci usilují také další subjekty. Aktuálně podle Lidových novin uspěla firma z italského Milána, které žádost o ochrannou značku nyní registruje patentový úřad ve švýcarské Ženevě.

Závod v Bystřici pod Hostýnem se chlubí víc než 150letou tradicí výroby nábytku z ohýbaného dřeva, Michael Thonet továrnu založil v roce 1861. Loni TON vykázal tržby 730 milionů korun a zisk 31 milionů.

Michael Thonet: Mistr v ohýbání

Thonetky ovládají australský trh už přes 50 let

Japonci chtějí židle o pár centimetrů nižší