ČEZ čelí hrozbě nuceného odstavení Dukovan

Jaderná alektrárna Dukovany

Jaderná alektrárna Dukovany Zdroj: Tomas Blazek, Sedmicka

Česko musí počítat s novým pokusem o odstavení jaderné elektrárny v Dukovanech. Bude mu čelit na půdě Evropské unie a jejích institucí. Podle dobře informovaných zdrojů deníku E15 se záminkou pro větší tlak na odstavení Dukovan stala skutečnost, že společnost ČEZ v této elektrárně využívá palivo vyrobené z uranu, který je obohacován mimo území Evropské unie – v Rusku. To je údajně v rozporu s evropskou deklarací z Korfu z roku 1994.

Tuzemská elektrárenská jednička jakékoli pochybení proti evropským pravidlům popírá. „ČEZ měl smlouvu na dodávky paliva pro elektrárnu Dukovany podepsanou už před vstupem Česka do Evropské unie. Tato smlouva byla spolu s naším vstupem akceptována i ze strany Zásobovací agentury Euratomu ESA,“ uvedl mluvčí firmy Ladislav Kříž.

ESA nyní posuzuje dodatek ke smlouvě mezi firmou ČEZ a ruským dodavatelem Tvel, který se týká dodávek paliva a jeho ceny i po roce 2018 – tedy po datu, do kterého byla sjednána původní smlouva. Fakticky jde pořád o týž kontrakt, takže by ČEZ problém mít neměl. Odpůrci Dukovan se nicméně chystají argumentovat tím, že Finsko si kvůli podobnému případu elektrárny Loviisa vyjednalo před svým vstupem do EU výjimku z korfské deklarace. Česko tak neučinilo.

Elektrárna Dukovany se v Evropě stává terčem kritiky kvůli údajně nespolehlivým reaktorům sovětského designu VVER-440. Podle řady odborníků ale Dukovany naopak patří k nejbezpečnějším elektrárnám na světě.

Na to, že Česko čelí tlaku na odstavení Dukovan ve chvíli, kdy skončí jejich „současná licenční životnost“, upozorňovalo pražské ministerstvo zahraničí už dříve. Čtyřem dukovanským reaktorům vyprší nynější povolení v letech 2015–2017, pak by teoreticky mohly být uzavřeny. Evropská komise sice nemůže přímo přikázat odstavení bloků, ale mohla by například nastavit tak přísná pravidla pro prodloužení životnosti, že by elektrárna ztratila ekonomický smysl. Riziko pro Dukovany nyní připouští i ČEZ.

„Určité tlaky proti prodloužení životnosti reaktorů VVER-440 registrujeme. Tyto tendence se objevují především v Rakousku a Německu. Domníváme se ale, že jak dosavadní provozní výsledky, tak provedené analýzy potvrzují možnost dlouhodobého bezpečného provozu jaderných reaktorů,“ zdůraznil Ladislav Kříž.

Aktualizovaná energetická koncepce ministerstva průmyslu počítá s tím, že dukovanské bloky budou fungovat ještě další desítky let. Zatímco na jadernou elektrárnu Dukovany se deklarace z Korfu podle společnosti ČEZ nevztahuje, jiná situace je vzhledem k novějšímu kontraktu na dodávky paliva v jaderné elektrárně Temelín. ČEZ totiž musí minimálně sedmdesát procent uranu pro temelínské palivo obohacovat v Evropské unii, což je služba, kterou zajišťuje francouzská společnost Areva. Pak obohacený uran putuje do Ruska, kde se z něj vyrábí finální palivo, a následně do Temelína.

Čtěte také:

Testy jaderek odkryly stovky chyb, dobře nedopadl ani Temelín

České jaderné elektrárny jsou prý bezpečné, odolají i extrémním situacím

Stát hodlá podpořit Temelín zaručenou cenou elektřiny

Deklarace z Korfu vznikala v době, kdy se po rozpadu Sovětského svazu na světový trh dostával laciný uran – například z tamních vojenských zásob, a Evropská unie se snažila této „záplavě“ čelit.

Jaderné elektrárny mají stovky chyb

Zátěžové testy více než 140 evropských jaderných elektráren ukázaly stovky nedostatků. Podle rakouských a německých médií odhalily vážné nedostatky také u Temelína a Dukovan a u slovenských Mochovců a Bohunic. Nezbytné bezpečnostní úpravy budou stát celkem až 25 miliard eur. Podle listu The Wall Street Journal budou nějaké změny potřebovat téměř všechny jaderné elektrárny v EU. Podle německého tisku se největší problémy objevily u francouzské elektrárny Fessenheim, která má být zavřena v roce 2016, a u Temelína.