ČEZ do konce roku instaluje 33 tisíc chytrých elektroměrů

ČEZ

ČEZ

Energetická společnost ČEZ do konce roku nainstaluje v tuzemských domácnostech 33 tisíc takzvaných chytrých elektroměrů, které mají přispět k šetření energie. Dosud ČEZ tato zařízení instaloval v rámci pilotního projektu přes pět tisíc svých odběratelů.

Chytré elektroměry umožňují dálkově odečitatelné měření spotřeby elektrické energie. Do sítě předávají informace o spotřebě energie a zdroj podle toho může regulovat dodávky. Systém má šetřit spotřebu energie a zvýšit spolehlivost energetické sítě. Podle odborníků se však takové opatření patrně projeví zdražením konečné ceny elektřiny.Podle ředitele útvaru Rozvoj distribuce ČEZ Milana Špatenky je zatím příliš brzy na odhady toho, jak se zavedení chytrých elektroměrů promítne do cen elektřiny.

Reálné náklady na zavedení a provoz těchto nových zařízení podle něj ČEZ zjistí časem. Zatím slouží nové elektroměry ČEZ především jako zkouška funkčnosti celého systému.“Pro nás jako distributora je důležité především vyzkoušet a zjistit, jak se budou chytré elektroměry chovat v reálných podmínkách naší sítě,“ uvedl ředitel divize Distribuce ČEZ Jiří Kudrnáč.

Odběratel bude u elektroměrů moci sledovat svoji spotřebu elektřiny přes webový portál na domácím počítači nebo na televizní obrazovce. „Ve spolupráci se spotřebiteli si chceme ověřit naše hypotézy o možnostech a potenciálu změny spotřebitelského chování,“ uvedl generální ředitel ČEZ Měření Filip Secký. Elektroměry také umožní přesnější zúčtování záloh za elektřinu.

První chytré elektroměry uvedl ČEZ do provozu v domácnostech v Pardubicích. Další přístroje dostanou zákazníci ve Vrchlabí a na severu Čech v oblasti Jeřmanic.Chytré elektroměry instaluje také Pražská energetika. Zatím jich umístila více než 3000 v pražských domácnostech a obchodech.
Podle generálního ředitele ČEZ Distribuce Richarda Vidličky zavádění chytrých elektroměrů souvisí se směrnicí Evropské unie, která počítá s tím, že v roce 2020 by 80 procent domácností disponovalo chytrými měřidly. Zavádění nových měřicích systémů je ale podmíněno ekonomickým posouzením dlouhodobých nákladů a přínosů pro trh a jednotlivého spotřebitele.

Toto vyhodnocení se ve členských zemích EU uskuteční do podzimu roku 2012, svým zjištěním do něj přispěje i ČEZ.Systém chytrých elektroměrů by měl v budoucnu v celé ČR zajistit například lepší regulaci špiček spotřeby, rychlejší obnovení dodávek elektřiny po poruchách nebo umožnit takzvaný ostrovní provoz. O případném plošném rozšíření instalací chytrých elektroměřidel rozhodne po posouzení ekonomických dopadů na základě Národní studie energetické efektivnosti ministerstvo průmyslu a obchodu.