ČEZ: Elektřina z Temelína bude levnější než z nových britských bloků

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Garantovaná cena zhruba 108 eur za megawatthodinu, za níž bude EDF prodávat elektřinu z nových jaderných bloků postavených ve Velké Británii odpovídá situaci, ve které tato země je. Británie potřebovala velmi rychle zahájit program obnovy své jaderné flotily. „Jsem si jistý, že cena jádra by v Česku byla z řady důvodů nižší, než cena dohodnutá v Británii,“ říká Pavel Cyrani, ředitel pro strategii společnosti ČEZ.

E15.cz: Proč bude elektřina z nových temelínských bloků levnější?

Třeba jedno procento v požadované výnosnosti u takto významné investice dělá více než 10 eur za megawatthodinu u produkované elektřiny.

E15.cz: Znamená to, že ČEZ by se spokojil s nižší výnosností než EDF?

Požadovaná výnosnost odpovídá riziku projektu. Čím méně rizikový bychom projekt v Česku udělali, tím bude nižší jeho cena, protože požadovaný výnos bude nižší.

E15.cz: V čem je riziko projektu?

Třeba v tom, jak přesně bude fungovat systém contract for diference, na jak je dlouho, na co přesně je cena vázaná, jak se vyvíjí v čase. Roli hraje i to, jestli se firma pohybuje na domácím trhu, nebo na zahraničním trhu. Už to samo o sobě je jiné. V Británii jde o francouzskou firmu, jejíž hlavní trh je jinde. Důležité je i to, jak dobře rozumíte požadavkům, jaké jsou v právním systému dnes, jak se právní systém a jaderné i nejaderné požadavky mohou vyvíjet v čase, jaké to může vyvolat vícenáklady a kdo za ně odpovídá. Parametrů té dohody je spousta a dohromady dávají rizikovost projektu.

Pavel Cyrani, ČEZPavel Cyrani, ČEZ | ctk„Máme strategický cíl podporovat Českou republiku v naplňování energetické koncepce. Jít cestou jádra za co nejnižší cenu tady sdílíme s českou vládou, která je autorem koncepce i naším akcionářem,“ říká Pavel Cyrani

E15.cz: Můžete z britské dohody použít něco pro vyjednávání s českou vládou?

Samotný mechanimus contract for diference je známý, britská vláda o něm informovala poměrně otevřeně. Specifické jsou dílčí parametry, kterými se ČEZ nechá inspirovat, ale nedají se přenášet do Česka jedna ku jedné. Česká vláda je náš nejvýznamnější akcionář. Máme strategický cíl podporovat Českou republiku v naplňování energetické koncepce. Jít cestou jádra za co nejnižší cenu tady sdílíme s českou vládou, která je autorem koncepce i naším akcionářem. Nebude to ani tak komerční vyjednávání jako spíš společná snaha najít podmínky, které budou přijatelné pro občany České republiky a pro nás jako provozovatele toho zařízení.

E15.cz: Jak vnímáte předvolební vyjádření některých politiků, že na cenovou garanci pro Temelín nepřistoupí?

Vnímám to tak, že chtějí jistotu, že se elektrárna vyplatí. Srovnávat se musí s dostupnými alternativami pro rok 2030 a která z nich je pro Česko nejvýhodnější. Nelze srovnávat dnešní cenu elektřiny s cenou v roce 2030. Mimochodem Státní energetická koncepce to dělá. Pro rok 2030 předpokládá nárůst z obnovitelných zdrojů ve zhruba stejné výši jako nárůst výroby z jádra. Musí se totiž nahradit výpadek těžby a výroby z hnědého uhlí a pokrýt nárůst spotřeby, který nebude nulový.

E15.cz: Co znamená, že se vyplatí se?

Kolik by stály třeba fotovoltaické panely s úložišti energie, nebo plynové elektrárny a k nim postavené zásobníky v přepočtu na megawatthodinu. Tvrdím, že jaderná elektrárna bude levnější.

E15.cz: Je alternativou prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí?

Není to významná alternativa. Je to jedna z možností, co lze udělat. Ale jestli se bavíme o tom, že v roce 2030 bude výroba elektřiny podle energetické koncepce o 30 až 40 terrawatthodin vyšší, tak prolomení limitů nehraje významnou roli.

Jiří Šťastný: Bez dostavby Temelína budeme muset nakupovat v zahraničí