ČEZ investuje spolu s čínskou Pinggao desítky miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CEZ

Společnost Škoda Praha, kterou stoprocentně vlastní ČEZ, bude s čínskou skupinou Pinggao rozvíjet ve střední a východní Evropě, na Ukrajině, v Mongolsku a Číně projekty čistých technologií, výstavby elektrických sítí a elektráren, zejména fotovoltaických a větrných.

„Celkový objem investic se může pohybovat v řádu desítek miliard korun,“ uvedla bez bližších podrobností mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

ČEZ oznámil významné investice podruhé v krátké době. V polovině března ředitel divize nová energetika společnosti Tomáš Pleskač řekl, že ČEZ plánuje do roku 2020 investovat 50 až 60 miliard korun do takzvané nové energetiky. Chce se zaměřit na Německo, Francii, Británii a Polsko.

Loni ČEZ prostřednictvím dceřiné společnosti Inven Capital dvakrát investoval do tzv. decentralizované energetiky v Německu. V červenci vstoupil do firmy Sonnen, která vyrábí bateriová úložiště. V listopadu ČEZ vstoupil do firmy Sunfire. Vyrábí palivové články, které dokážou přeměnit palivo, například zemní plyn, na elektřinu a teplo, ale i elektřinu zpět na vodík a další plyny.

Jaderná spolupráce

Půlpánová dále uvedla, že Aliance české energetiky v čele právě se Škodou Praha podepsala také memorandum o spolupráci s čínskými jadernými společnostmi. Podle ní definuje rámec spolupráce, jež umožní firmám, které jsou členy aliance, lepší zapojení do projektů, které čínské společnosti realizují na třetích trzích. Škoda Praha naopak podpoří čínskou jadernou společnost CNPEC (dceřiná společnost firmy CGN) při certifikaci projektu reaktoru generace III+ podle evropských požadavků.

„Čína dnes na svém území provozuje 30 reaktorů, dalších 24 má ve výstavbě a 42 v přípravné fázi. V posledních letech je tak lídrem v oblasti jaderné energetiky a se svými řešeními plánuje expandovat dále, do třetích zemí i na evropský trh,“ dodala mluvčí.

Aliance 14 firem

Škoda Praha je největším českým dodavatelem energetických celků a jejich technologických částí, schopným dodat energetické dílo od projektové dokumentace přes realizaci a montáž až po uvedení do provozu a zajištění záručního a pozáručního servisu.

Aliance české energetiky sdružuje pod vedením Škody Praha dalších 13 předních českých strojírenských firem: Alta, Sigma Group, MSA, Modřany Power, Vítkovice, IBC Praha, Královopolská RIA, ZAT, ZVVZ Group, ŠKODA JS, Elektro Kroměříž, OSC a Doosan Škoda Power.

Pinggao Group Co., Ltd se řadí mezi deset největších elektroenergetických společností v Číně. Věnuje se výzkumu, vývoji a výrobě různých vysokonapěťových spínačů vedení i dalšího souvisejícího zařízení, včetně jejich instalace a údržby.

China General Nuclear Power Group (CGN) je jedna ze tří největších jaderných společností v Číně a aktuálně se podílí například na výstavbě dvou jaderných bloků v Rumunsku a na přípravě výstavby jaderné elektrárny Bradwell, Hinkley Point C a Sizewell C ve Velké Británii.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.