ČEZ má problém - Brusel mu hrozí pokutou v desítkách miliard

Martin Roman, ČEZ

Martin Roman, ČEZ Zdroj: E15

Evropská komise zahájila vyšetřování české energetické společnosti ČEZ kvůli podezření z omezování rivalů na českém velkoobchodním trhu s elektřinou. Komise ČEZ podezřívá, že shromažďoval kapacity v přenosové síti, aby zabránil vstupu konkurenční společnosti na trh. Pokud by Brusel shledal českou firmou vinou, hrozila by jí pokuta v řádu desítek miliard korun a nebo prodej části majetku. ČEZ se brání, podezření je prý neoprávněné.

„Zahájení formálního řízení neznamená, že komise má důkaz o porušení předpisů. Znamená to pouze, že Komise bude tuto věc šetřit přednostně,“ uvedla komise.

Skupina ČEZ je ale přesvědčená, že se ničeho nedopustila. „Ještě dlouho před tím, než proběhla první inspekce komise v roce 2009, již byly podepsány závazné smlouvy na dodávku technologie i plynu. Získali jsme navíc, a to ještě v předstihu oproti původnímu plánu, všechna povolení a na jaře letošního roku se plně rozběhly práce na výstavbě paroplynového bloku v Počeradech,“ sdělila mluvčí firmy Eva Nováková. To vše podle ní dokazuje, že rezervace přenosové kapacity nebyla spekulativní, ale souvisela s projektem firmy.

Podezření z omezování konkurence Brusel pojal právě v roce 2009, kdy inspektoři komise provedli v sídle ČEZ razii. Ta se přitom týkala i společnosti Energetický a průmyslový holding, která patří finanční skupině J&T. Komise ovšem tuto firmu nevyšetřuje a podle důvěryhodných zdrojů nejspíš ani nebude.

Evropská komise také ale ČEZ očistila od dalších obvinění, kterým musela v minulosti čelit. „Jsme potěšeni, že Evropská komise vyvrátila nařčení ČEZ z manipulace trhu s elektřinou a uhlím, kterou šířili naši konkurenti,“ sdělil předseda představenstva a generální ředitel Martin Roman. Razie z roku 2009 se týkala právě údajného omezování obchodu s hnědým uhlím a zmíněné neprokázané manipulace s cenami elektřiny.

Vyšetřování by podle analytiků nemělo ohrozit kurz akcií ČEZu

Skutečnost, že EK přejde od neformálního k formálnímu vyšetřování, by neměla mít vliv na kurz akcií společnosti. Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky je totiž případné vyšetřování do ocenění akcií ČEZu zcela započítáno a z tohoto titulu tedy prý nelze čekat žádný vliv na kurz akcií ČEZ.

„Samozřejmě, že pokud by ČEZ nakonec dostal pokutu v řádu miliard korun, mírná adekvátní negativní reakce by na trhu mohla být vidět, nicméně vyšetřování bude nepochybně probíhat ještě dlouho a pro investory je tak toto téma aktuálně relativně nezajímavé“, řekl Hatlapatka serveru E15.cz s tím, že z hlediska férové hodnoty společnosti je vždy mnohem důležitější změna, která má za následek dlouhodobé ovlivnění hospodaření firmy. Jednorázové položky jako například pokuty podle něj mají na hodnotu dané firmy vždy jen velmi omezený dopad.

Podle dřívějších informací deníku Dnes se měl český energetický gigant provinit tím, že si údajně u správce českých přenosových sítí ČEPS rezervoval tak velkou kapacitu pro připojení vlastních elektráren, že jiné projekty neměly šanci získat povolení ČEPS na připojení. Tento postup vadil především těžební společnosti Pavla Tykače Czech Coal, která má projekt na výstavbu uhelné elektrárny v lokalitě severočeských Počerad.