ČEZ oponuje: Na obchodech s EPH jsme miliardy netratili

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mibrag.de

Energetická společnost ČEZ popřela, že přišla o 20 miliard korun v obchodech, které uzavřela loni s Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH), jak napsal server Aktuálně.cz. Podle ČEZ jsou informace zkreslené a vytržené z kontextu. Zprávu dnes odmítl i EPH. Šéfredaktor Aktuálně Pavel Tomášek ale řekl, že informace získal autor z důvěryhodného zdroje. Problémové transakce se podle serveru údajně týkaly německého dolu Mibrag a mělnické elektrárny Energotrans.

ČEZ získal Energotrans loni od EPH, když této firmě prodal svůj poloviční podíl v německé hnědouhelné společnosti Mibrag. Podle Aktuálně ČEZ na transakcích prodělal. Server se odvolává na cenovou analýzu vypracovanou experty, kteří se zabývají obchody na burze. „Vycházíme z relevantního materiálu, který považujeme za velmi důvěryhodný. Prostor k vyjádření jsme dali všem dotčeným stranám,“ řekl dnes Tomášek.

Podle Aktuálně ČEZ a EPH nakoupily společně Mibrag za 10,5 miliardy korun. Pak ale svůj podíl ČEZ společnosti EPH prodal pod cenou, uvedl server. „Proto je z pohledu expertů nepochopitelné, že ČEZ prodal v roce 2011 svou polovinu Mibragu mnohem hůře, pouze za tři miliardy. V období, kdy celou střední Evropu překvapilo rychlé ekonomické oživení, inkasoval ČEZ od EPH za důl cenu na úrovni dvojnásobku ročního zisku,“ uvedlo Aktuálně. Nevýhodně pak ČEZ od EPH ještě podle Aktuálně pořídil společnost Energotrans, která vlastní elektrárnu v Mělníku.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž tvrzení Aktuálně odmítá. Podle něj firma na prodeji Mibragu vydělala 46 milionů eur (asi 1,2 miliard korun). Vzhledem k dluhům společnosti a dalším finančním okolnostem nelze podle něj čistě srovnávat nákupní a prodejní cenu. „Nelze nikdy srovnávat firmu, která při nákupu byla zcela nezadlužená a při prodeji zatížená významnými dluhy, protože jde o zcela jiné firmy z hlediska hodnoty,“ uvedl Kříž.

Údaje prezentované serverem Aktuálně jsou podle Kříže nepřesné a vytržené z kontextu. EPH měl na Mibrag podle Kříže předkupní právo, firma tedy nemohla důl prodat komukoliv. Hodnota firmy Energotrans je pak podle Kříže v dlouhodobém, smluvně zajištěném odběru tepla.

Tvrzení Aktuálně odmítá také EPH. „Veškerá tvrzení a závěry článku serveru Aktuálně.cz o transakcích se společnostmi Mibrag a Energotrans, které se snaží dovozovat údajnou cenovou nevýhodnost či nekorektnost zmiňovaných transakcí, jsou nepravdivé, věcně nepodložené a zcela postrádající elementární znalost obchodní a finanční podstaty těchto obchodů,“ uvedl mluvčí EPH Martin Maňák.