ČEZ ovládl třetinu českého trhu s energetickými službami

ČEZ

ČEZ Zdroj: Tomas Novak/Euro

Energetická společnost ČEZ rázně vykročila za svým cílem hrát na trhu energetických služeb do budoucna dominantní roli. Prostřednictvím dceřiné společnosti ČEZ Energetické služby ovládla 75procentní podíl v pardubické firmě EVČ. Ta se zabývá projektováním a realizací energetických staveb včetně projektů energetických úspor. Cenu společnosti nezveřejnily.

Součástí transakce byl také nákup podílů EVČ ve třech poskytovatelích energetických služeb. Poloviční podíl získal ČZE v BES Bratislava, 49procentní podíl ve společnosti ENESA a 20procentní podíl v TEPLO Votice. Celkem tak ČEZ ovládl třetinu poskytovatelů energetických služeb na českém trhu.

„Koupě majoritního podílu v EVČ nám otevírá další prostor pro expanzi na trhu energetického hospodářství podniků. Získáváme především cenné know-how v oblasti stále více žádaných projektů energetických úspor, a také v projektování a inženýringu energetických staveb, což přesně zapadá do naší aktuální strategie. Zákazníkům tak nabídneme vše od projektu, přes jeho případné financování, realizaci až po vlastní provoz energetických zařízení,“ vysvětlil ředitel divize obchod a strategie ČEZ Pavel Cyrani.

Vstup ČEZ byznysu prospěje

Ještě před dokončením transakce se experti na energetické služby shodovali, že vstup ČEZu do odvětví může celému byznysu prospět. Díky své rozsáhlé klientele a případným provázáním služeb s dodávkami elektřiny a plynu se může celkový trh energetických služeb zvětšit.

„Pro nás propojení s ČEZem znamená příležitost, jak nabídnout naše služby více soukromým zákazníkům,“ řekl Ivo Slavotínek, předseda představenstva společnosti ENESA, která nově do skupiny ČEZ patří. Zatím totiž většina projektů energetických služeb financovaných z dosažených úspor za nákup energií míří do veřejného sektoru.

Rekonstrukce na vlastní účet

Firmy jako ENESA se zaměřují na poskytování takzvaných energetických služeb se zárukou (EPC). Jejich principem je, že dodavatelská firma na vlastní účet provede rekonstrukci, která se následně splácí z úspor v účtech za energie. Ty se počítají podle mezinárodně uznávaných standardů proti scénáři, v němž by se s energetikou objektu nic nedělalo. Poskytovatel služeb EPC garantuje předem dohodnutou výši úspor. Když jich nedosáhne, doplatí rozdíl ze svého.

Miliardový trh
Metodou EPC se v Česku od roku 1994 provedla úsporná opatření ve více než 800 objektech za téměř 2,5 miliardy korun. To jsou peníze, které majitelé objektů nemuseli vytáhnout ze svých investičních rozpočtů, ale spláceli je v rámci provozních nákladů.
Asociace poskytovatelů energetických služeb odhaduje, že v příštích letech by se EPC dalo použít u dalších 1400 objektů. Investice by se mohly vyšplhat na 4,5 miliardy korun. S touto částkou by mohl vstup ČEZu na trhu energetických služeb výrazněji pohnout.