ČEZ potvrdil arbitráž s Bulharskem, chce stamiliony eur

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Energetická skupina ČEZ oficiálně oznámila bulharské vládě svůj záměr vést mezinárodní arbitráž kvůli neochránění investice, pokud nedosáhne rychlé nápravy a kompenzace škod. Firma si nárokuje stovky milionů eur. Důvodem jsou zásahy bulharských institucí, které prý poškozují podnikání společností ČEZ v Bulharsku a dlouhodobě se nezlepšující kritická situace na tamním energetickém trhu.

„Nebude-li možné dosáhnout smírného řešení, jsme připraveni chránit naše investice i prostřednictvím arbitráže,“ uvedl Tomáš Pleskač, ředitel divize zahraničí společnosti ČEZ. Firma bulharské vládě odeslala takzvanou Notice of Dispute, která je prvním formálním krokem k zahájení mezinárodní investiční arbitráže podle dohody mezi ČR a Bulharskem o podpoře a vzájemné ochraně investic i podle smlouvy o Energetické chartě.

ČEZ má stejně jako další česká společnost Energo-Pro dlouhodobé problémy s bulharskými úřady od roku 2013, hrozilo jim mimo jiné odebrání licence. Například letos v červnu vyměřil antimonopolní úřad v Bulharsku ČEZ pokutu za zneužití dominantního postavení na trhu ve výši více než 558 tisíc leva (7,8 milionu korun).

Už na začátku roku zastavila společnost provoz své uhelné elektrárny ve Varně. Bulharsko totiž nezískalo od Evropské unie povolení pro krátkodobý provoz elektrárny, o které usilovalo, i když zařízení nesplňovalo evropské ekologické limity. Podle firmy je situace v bulharském energetickém sektoru kritická. „Zejména cenová rozhodnutí tamního regulátora dlouhodobě neodpovídají tomu, co mohlo být očekáváno s ohledem na průběh privatizace. Proto se subjekty působící v energetice v posledních letech potýkají s klesající ziskovostí nebo ztrátami a nízkou likviditou,“ uvedla firma v tiskové zprávě.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

E15.cz z Bulharska: Nenávist vůči ČEZ opadla, lidé viní systém