ČEZ prodává ztrátovou albánskou dceru

ČEZ

ČEZ

Skupina ČEZ se chce zbavit své albánské distribuční společnosti CEZ Shpërndarje. Případní uchazeči mohou svůj zájem projevit v lednu. Uvedl to server Patria.cz.

Mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová uvedla, že ČEZ rozhodne o dalším postupu až poté, co se ozvou případní zájemci. Skupina také nadále vede jednání s albánskou stranou o vyřešení situace. K té by se měl 20. prosince vyjádřit také albánský energetický regulátor ERE.

Tuzemský energetický lídr již v říjnu oznámil, že kvůli napjatému vztahu s albánskými úřady zvažuje, že z Albánie zcela odejde. Hlavní analytik firmy Cyrrus Marek Hatlapatka k tomu uvedl, že by odchod ČEZ z Albánie nebyl pro trh velkým překvapením, vzhledem k problematické situaci, v níž se aktiva skupiny v této zemi nacházejí.

„Je evidentní, že management ČEZ není schopen s albánskou vládou dohodnout rozumný způsob vyřešení sporů a odchod ze země by v takovém případě byl logickým krokem,“ řekl Hatlapatka pro server E15.cz. Podnik za první pololetí v Albánii vykázal provozní ztrátu 2,3 miliardy korun. Loni tam vydělal 0,8 miliardy.

Agentura Moody’s nedávno odhadla, že odchodem z Albánie by ČEZ mohl prodělat okolo 200 milionů eur (cca pět miliard korun).

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, kdy získala 76 procent v tamní distribuční společnosti. Letos se ale dostala do problémů, když státní regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.

CEZ Sphërndarje se také potýká se špatnou platební morálkou albánských odběratelů. V listopadu odpojila od sítě státní vodárny, aby je přinutila zaplatit dluhy za dodávky elektřiny, které činily 38 milionů eur (960 milionů korun). Soud v Tiraně ale firmě nakázal, aby vodárny opět připojila. Albánské úřady poté zahájily s CEZ Shpërndarje řízení o odebrání licence, což by mohlo vést k ukončení její činnosti.

Jak hospodaří ČEZ v Albánii

Vývoj provozního výsledku ČEZ v AlbániiVývoj provozního výsledku ČEZ v Albánii | CEZ

ČEZu od listopadu běží lhůta, během níž se může česká společnost s albánskými úřady dohodnout. Pokud se to nestane, bude možné uplatnit záruku Světové banky. Ta činí 60 milionů eur (1,5 miliardy korun) a ČEZ si ji vyjednal před vstupem na albánský trh jako prostředek ochrany investic v nekonsolidovaném podnikatelském prostředí.

„Již jasně došlo k porušení práv distribuční společnosti. Situace je velmi vyhrocená,“ uvedl ředitel divize ČEZ distribuce a zahraničí Tomáš Pleskač. Skupina už informovala Světovou banku, že hrozí riziko čerpání záruk, které banka za investice ČEZ v Albánii poskytla.

ČEZ získal 76 procent v distribuční společnosti CEZ Shpërndarje v roce 2009 za 102 milionů eur (tehdy asi 2,8 miliardy korun). Na konci loňska tamější regulační úřad ERE téměř zdvojnásobil tarify, které distribuční firma platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Distributor však zároveň nemohl zdražit proud koncovým zákazníkům. Firma se tak dostala do ztráty, což se negativně promítá i do hospodaření celé skupiny.

ČEZ v Albánii:

Únor 2007 ČEZ začal do Albánie přes Srbsko zkušebně dodávat elektřinu nakoupenou na maďarském trhu.
Počátek června 2008 Albánská vláda přizvala ČEZ do tendru na kontrolní podíl v domácím distributorovi elektřiny. Nabídku dostaly také italský energetický koncern Enel a rakouské firmy EVN a Energie Steiermark.
29. září 2008 ČEZ vyhrál tendr na převzetí 76procentního podílu v distribuční společnosti Operatori i Sistemit te Shperndarjes (OSSH). ČEZ nabídl 102 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy Kč). Nabídka Enelu měla údajně technické nedostatky a Rakušané se ze soutěže stáhli.
11. března 2009 Albánská vláda podepsala se společností ČEZ smlouvu o prodeji podílu v OSSH. Koncem dubna prodej schválil albánský parlament. V roce 2010 byla zprivatizovaná společnost přejmenována na CEZ Shpërndarje.
6. května 2009 Světová banka oznámila, že schválila fond ve výši 60 milionů eur, který bude sloužit jako částečná záruka rizik při prodeji albánského distributora koncernu ČEZ.
4. července 2011 ČEZ podepsal úvěrovou smlouvu ve výši 100 milionů eur s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj a Mezinárodní finanční korporací na modernizaci a rozšíření distribuční sítě v Albánii.
Leden 2012 Společnost CEZ Shpërndarje začala vykazovat ztrátu. Stalo se tak poté, co albánský regulátor zvýšil ceny elektřiny u státem ovládaného výrobce elektřiny o 91 procent, aniž by to distributor mohl promítnout do ceny pro koncové zákazníky. Společnosti CEZ Shpërndarje navíc hrozilo, že bude muset platit pokuty, které jí udělily albánské úřady.
13. února 2012 Server BalkanInsight napsal, že ČEZ v Albánii čelí vyšetřování kvůli údajným podvodům a účetním machinacím. Server s odvoláním na úřad albánského generálního prokurátora uvedl, že CEZ Shpërndarje účtovala fiktivní pokuty a faktury, aby následně mohla obhájit zvýšení cen elektřiny.
16. dubna 2012 Premiér Petr Nečas mluvil během návštěvy Albánie o situaci s albánským předsedou vlády Salim Berishou.
30. října 2012 Představitelé ČEZ při setkání s albánským premiérem zmínili možnost odchodu společnosti ze země.
16. listopadu 2012 CEZ Shpërndarje odpojila od elektřiny kvůli vysokým dluhům vodárny v Tiraně a dalších 31 oblastech.
17. listopadu 2012 Soud v Tiraně firmě CEZ Shpërndarje nařídil obnovit dodávky proudu vodárnám. Albánský energetický regulátor zároveň zahájil proces odebrání licence firmě.
20. listopadu 2012 ČEZ oznámil, že kvůli situaci v Albánii vznesl žádost o náhradu škody ze záruky, které mu poskytla Světová banka.
17. prosince 2012 ČEZ oznámil, že divizi CEZ Shpërndarje prodá.

: