ČEZ se poohlíží po podílu Enelu ve Slovenských elektrárnách

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Český energetický gigant ČEZ má zájem o další velkou zahraniční akvizici. Koupit by mohl majoritní podíl ve skupině Slovenské elektrárne (SE), což je největší výrobce elektřiny na Slovensku. Současný většinový majitel, italský Enel, totiž zvažuje, že svůj 66procentní podíl prodá.

Pro ČEZ by taková akvizice mohla znamenat vylepšení reputace a umazání ztrát z nepříliš vydařené expanze na Balkán. „O Slovenské elektrárne jsme měli eminentní zájem už před lety, protože vzájemné propojení i díky společné historii v rámci jednoho státu dávalo logiku,“ řekla pro server E15.cz mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

A po oznámení Italů je nyní koupě opět aktuální. „Naše skupina zvažuje prodej různých aktiv. Slovenské elektrárne jsou mezi nimi,“ řekl dnes slovenským médiím generální ředitel SE Luca Agnese.

Podle Půlpánové je ale zatím předčasné hovořit o konkrétních nabídkách. „Slovenský trh nás zajímá i nadále, ale ke konkrétním možnostem se nebudeme vyjadřovat,“ vysvětluje.

Beneš mluvil o jednáních

O tom, že by ČEZ Slovenské elektrárny rád ovládl, mluvil generální ředitel ČEZ Daniel Beneš ještě na konci dubna. “Největší chybou v historii společnosti bylo, že jsme nezrealizovali koupi Slovenské elektrárne. Kdyby se to bývalo podařilo, ČEZ by dnes byl v naprosto odlišné pozici. Pokud by tato aktiva byla na prodej, zahájíme intenzivní jednání,“ řekl Beneš. Tehdy ale ještě podíl Enelu na prodej nebyl.

ČEZ podal nabídku na koupi 66procentního podílu v SE už v roce 2004. Neuspěl a může litovat. Vítěz tendru, italský Enel, totiž od Slovenska dostal 3,8 miliardy eur (téměř 103 miliard korun) na dostavbu atomové elektrárny v Mochovcích.

Jaderná elektrárna MochovceJaderná elektrárna Mochovce | ctkJaderná elektrárna Mochovce

Dostavba třetího a čtvrtého bloku této jaderné elektrárny je nyní největším projektem Slovenských elektráren. Oproti původnímu plánu se přitom celý projekt prodraží téměř o miliardu eur a dokončení obou bloků opozdí zhruba o dva roky. „Pro ČEZ by bylo převzetí odpovědnosti za dostavbu Mochovců rizikem,“ varuje Bohumil Trampota, analytik J&T Banky.

Riziko vysoké ceny

Podle Trampoty bude zájem ČEZ o Slovenské elektrárny eminentní, ale o podíl ve firmě se strhne velká bitva. „O příležitosti na trhu se zajímají taky další společnosti. Myslím, že ČEZ může hrozit, že se mu kvůli dalším konkurenčním nabídkám koupě podílu prodraží,“ říká Bohumil Trampota.

Slovenské elektrárny jsou největším výrobcem elektřiny v zemi. Kromě atomové elektrárny vlastní taky vodní, uhelné i větrné zdroje, 34 procent v podniku vlastní slovenská vláda.