Dividendové žně v ČEZ pokračují. Energetická skupina pošle akcionářům 26 miliard

Celková vyplacená dividenda při 48 korunách za akcii dosáhne 25,8 miliardy korun, což je o 2,1 miliardy více než při 44 korunách, které navrhovalo představenstvo skupiny ČEZ.

Celková vyplacená dividenda při 48 korunách za akcii dosáhne 25,8 miliardy korun, což je o 2,1 miliardy více než při 44 korunách, které navrhovalo představenstvo skupiny ČEZ. Zdroj: Profimedia.cz

Ministerstvo financí jako hlavní akcionář energetické skupiny ČEZ prosadilo svůj záměr zvýšit dividendu nad rámec návrhu představenstva společnosti.
2
Fotogalerie

Ministerstvo financí jako hlavní akcionář energetické skupiny ČEZ prosadilo svůj záměr zvýšit dividendu nad rámec návrhu představenstva společnosti. Na valné hromadě energetické firmy získal jeho návrh většinu hlasů, už jen díky tomu, že sám o sobě drží takřka 70 procent akcií. Státu tak přiteče přibližně 18 miliard korun.

Celková vyplacená dividenda při 48 korunách za akcii dosáhne 25,8 miliardy korun, což je o 2,1 miliardy více než při 44 korunách, které navrhovalo představenstvo skupiny ČEZ. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) návrh na vyšší výplatu odůvodnil tím, že peníze z dividendy stát plně využije na kompenzace občanům, kteří se potýkají s vysokými cenami energií. 

Analytiky výsledek hlasování nepřekvapil. „Schválení dividendy ve výši 48 korun na akcii jsem očekával. Pro trhy by to nemělo být překvapení. ČEZ tedy nakonec vyplatí zhruba sto procent loňského očištěného čistého zisku a k tomu bonus z prodeje bulharských aktiv,“ hodnotí analytik Fio banky Jan Raška.

Pod lupou: O jednotném evropském slunci a větru a cenách energií

Video placeholde
• E15

Výše dividendy odpovídá dlouhodobé dividendové politice firmy i podle analytika České spořitelny Petra Bártka. „Dividenda ale není nikterak vysoká. ČEZ by si z pohledu letošního běžného cash flow mohl dovolit vyplatit zhruba 70 až 80 korun za akcii, aniž by se zadlužoval,“ říká s tím, že určitým důvodem k obezřetnosti jsou vysoké a těžko předvídatelné nároky na likviditu energetických firem kvůli finančnímu zajištění transakcí na burze.

Hodnota akcií ČEZ se meziročně takřka zdvojnásobila. Kromě toho, že ji nahoru tlačí cena elektřiny, jí v poslední době pomohly i zprávy o zvažovaném zestátnění. Pokud k němu dojde, bude mít tento krok podle Bártka klíčový vliv na další vývoj akcií na burze.

„Nyní je ale velkou otázkou, jak to chce firma, respektive vláda technicky provést, jak vysokou prémii za stoprocentní kontrolu akcionářům hodlá zaplatit a jaká aktiva chce nechat v části obchodované na burze,“ uvažuje Bártek.

O plánu na rozdělení skupiny se zatím moc neví. Místopředseda představenstva firmy Pavel Cyrani na valné hromadě navíc uvedl, že bude představen až v roce 2023.

Ze zveřejněných informací vlády zatím vyplývá, že po rozdělení by soukromým investorům nejspíš zůstala část aktiv souvisejících s distribucí, dodávkami energetických služeb a obnovitelnými zdroji. Naopak uhelné a jaderné zdroje by z důvodu strategické významnosti zcela kontroloval stát.

Tento týden optimismus ohledně akciového titulu opadl, a to poté, co většina koaličních stran až na ODS připustila zavedení speciální daně pro energetické firmy, které vyrábějí elektřinu z uhlí a jádra. Akcie na takovou hrozbu v pondělí reagovaly poklesem o téměř 11 procent. Premiér Petr Fiala (ODS) ale v úterý investory uklidnil, když řekl, že vláda sektorové daně zavést nechce. Akcie následně posílily o čtyři procenta.

ČEZ loni akcionářům vyplatil druhou nejvyšší dividendu v historii, když jim poslal 52 korun za jeden kus cenného papíru. Od roku 2013 se dividendy pohybovaly pod úrovní 40 korun za kus.