ČEZ zahájil tendr na stavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: profimedia

Polostátní energetická společnost ČEZ zahájila tendr na stavbu nového jaderného bloku Dukovan. Ve čtvrtek k tomuto kroku dostala souhlas od ministerstva průmyslu. Nový blok by měl stát do roku 2036. 

První nabídky od uchazečů má ČEZ dostat v listopadu tohoto roku, přičemž vyhodnocení má trvat přibližně dva roky. Dodavatel by měl následně začít stavět v roce 2029. O sedm let později by měl už nový blok vyrábět elektřinu, alepoň ve zkušením provozu. 

"Chceme udělat další krok k tomu, aby Česká republika byla energeticky soběstačná, abychom rozvíjeli dobrým a správným směrem naši energetickou politiku," uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Podle bývalého vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla bude nyní klíčové, aby se státu a skupině ČEZ podařilo proces příprav urychlit. „Bývalá vláda ztratila rok zbytečným bezpečnostním dotazníkem, který měl posoudit, zda je ruská společnost Rosatom vhodným uchazečem. Tehdy přitom bezpečnostní služba dala jasné stanovisko, že do soutěže kvůli bezpečnostnímu riziku nepatří,“ upozorňuje na zbytečné zdržení Míl, podle něhož by současná vláda měla zaváhání té předchozí napravit.

„Zrychlit lze proces zkrácením vyhodnocení nabídek ze dvou let na jeden rok. Zkrátit lze i notifikační proces, což lze udělat tím, že by stát převzal celý projekt Dukovany II. To by bylo nejekonomičtější pro spotřebitele i daňové poplatníky a zároveň by tím vláda eliminovala všechna administrativní a regulatorní rizika, která zásadně komplikují udělení notifikace z Evropské komise,“ dodal Míl.

Fiala se ale domnívá, že proces zrychlit už nelze. K největší investici v novodobých dějinách České republiky je podle něj třeba přistupovat obezřetně. Stát tak například bude průběžně kontrolovat rizikovost všech tří uchazečů i jejich subdodavatelů.

Největšího tendru v historii České republiky se chtějí účastnit ​​francouzská EdF, jihokorejská KNHP a kanadsko-americký Westinghouse. ČEZ odhaduje, že uchazeči si řeknou minimálně o 160 miliard korun, a to navzdory tomu, že většina energetických odborníků mluví o mnohem vyšší sumě.

Část peněz by v každém případě měla zůstat v Česku. Účast českých podniků na stavbě reaktoru by totiž mohla dosáhnout až 65 procent, míní ministr průmyslu a obchodu Jozef Sikela. „Pro české firmy to znamená zakázky za vyšší desítky miliard korun,“ odhadl.

Přípravy tendru dlouhodobě kritizuje menšinový akcionář ČEZ Michal Šnobr s tím, že stále není jasné, z jaké míry bude investici hradit stát a také jaká bude koncová cena. Se stejným varováním ve čtvrtek přišla i tuzemská pobočka mezinárodní organizace Transparency International.

Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně tisíc megawattů, jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 megawattů stojí v Dukovanech. Nový blok by měl podle vlády pokrýt deset procent spotřeby Česka.

Dosud tuzemské jaderné elektrárny produkují zhruba třetinu veškeré elektřiny vyrobené v Česku. Loni dodaly Dukovany a Temelín do přenosové soustavy 30,7 terawatthodiny.

Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí?

Video placeholde
Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí? • Videohub