ČEZ založil ESCO. Bude velkým klientům nabízet řešení na míru

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Obří plátno, spektakulární projekce, potemnělý sál a v něm desítky zástupců firemních zákazníků. ČEZ si dal na startu nové dcery ČEZ ESCO záležet. „Bude to naše vlajková loď, která bude poskytovat komplexní energetické služby našim individuálně obsluhovaným klientům z řad firem, obcí a veřejné správy. Je to trend a nutnost se na tuto cestu vydat,“ říká generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Pod hlavičku ČEZ ESCO sloučila energetická skupina nejen dodávky elektřiny a plynu pro firmy a veřejný sektor, ale také energetické poradenství, výstavbu a provoz decentrálních energetických zdrojů a infrastruktury, energetické úspory a služby v oblasti osvětlení a chytrých měst.

„Letos by tržby z těchto služeb měly přesáhnout tři miliardy korun. V roce 2020 se chceme dostat na devět miliard korun. Přispět by k této metě měly všechny oblasti rovnoměrně,“ vysvětluje šéf pro obchod a strategii Pavel Cyrani.

Instalace nových decentrálních zdrojů tepla a elektřiny začnou podle předpokladů ČEZ růst, jak budou firmám dožívat jejich stávající výrobny. Zvyšuje se také zájem podniků o kogenerační jednotky, které pomohou stabilizovat odběr elektřiny ze sítě. Vlastní zdroj pokryje špičky ve spotřebě. Jednotka také může sloužit jako záloha energie pro důležité provozy, aby například v případě výpadku elektřiny dokončily některé výrobní procesy a zabránily škodám.

Do pěti let se mají tržby ČEZ ESCO dostat na 9 miliard korun.

Poptávku firem po energetických službách a úsporných opatřeních chce ČEZ podpořit také nabídkou financování z vlastních i externích zdrojů. Tento model už firma otestovala u několika dodávek nového osvětlení. „Produkty spolu s financováním určitě rozšíří okruh zájemců. Zatím je ale brzo říkat, jak velký nárůst můžeme čekat,“ dodává ředitel ČEZ ESCO Michal Ryman.

U úsporných opatření, o která mají firmy čím dál větší zájem, ČEZ zkouší také model, kdy část investice firma splácí z dosažených úspor a část v rámci vyšších cen za energie, typicky za teplo. Návratnost investice do úspor se pak pohybuje kolem pěti let. Díky větší aktivitě ČEZ by se měl v Česku rozrůst také trh energetických služeb se zárukou, kterou zatím využívají k financování energetických úspor především obce a jejich organizace.