ČEZ ztrácí chuť na Slovenské elektrárne

Slovenská jaderná elektrárna Mochovce

Slovenská jaderná elektrárna Mochovce Zdroj: CC BY 2.0: Andrij Bulba; Flickr.com

Zájem skupiny ČEZ o nákup podílu italského energetického gigantu Enel ve Slovenských elektrárnách slábne. Nabídka postupně ztrácí na zajímavosti. Slovenská vláda totiž v uplynulých dnech převzala provoz největší slovenské vodní elektrárny v Gabčíkovu. Tu dosud měla v pronájmu právě společnost Slovenské elektrárne. Slovenský premiér Robert Fico navíc řekl, že od Enelu bude stát žádat odškodné za osmiletý provoz Gabčíkova. Kompenzace by prý mohla dosáhnout až několika stovek milionů eur.

Kromě vyhrocení sporu mezi slovenskou vládou jakožto minoritním akcionářem elektráren a většinovým vlastníkem, skupinou Enel, znamená krok státu také ránu pro zájem ČEZ o koupi podílu italské společnosti Enel.

„ČEZ má zájem hlavně o vodní elektrárny. Pokud by se vyčlenily, tak by ČEZ určitě podal závaznou nabídku,“ hodnotí analytik J&T Banky Bohumil Trampota. Dominantní vodní elektrárna na Slovensku a její výnosy nyní ovšem připadly do rukou státu.

Ztráta vodní elektrárny v Gabčíkově není jediným problémem, se kterým se Slovenské elektrárne potýkají. Atraktivitu snižuje i rozestavěná jaderná elektrárna Mochovce, ta se prodlužuje a prodražuje. Zatímco plány na dostavbu začaly s rozpočtem 2,8 miliardy eur, v současnosti se počítá s částkou 4,6 miliardy eur.

Skepse sílí

Ačkoli oficiální stanovisko mluvčí skupiny ČEZ zní, že energetický holding zvažuje výhodnost této transakce, postupně sílí hlasy zevnitř firmy, které hovoří o ochladnutí zájmu.

„Já se na to dívám velmi skepticky. Protože právě rozestavěné reaktory jsou velkým problémem na Slovensku, a nedovedu si představit, že rozhodnutí ČEZ by v tuto chvíli bylo koupit celý balík,“ řekl místopředseda dozorčí rady ČEZ Václav Pačes. Enel připravuje prodej svého 66procentního podílu v elektrárnách od loňského roku. O jeho slovenská aktiva projevily zájem podle dostupných informací společnosti ČEZ a EPH jakož i finská společnost Fortum a konsorcium rafinerie Slovnaft a maďarského podniku MVM Group.

Čistý zisk největší italské energetické společnosti se loni na 517 milionů eur. Hospodářské výsledky podniku negativně ovlivnily rozsáhlé odpisy majetku, a to zejména v Itálii a na Slovensku. Společnost také oznámila, že se navzdory prudkému poklesu zisku rozhodla mírně zvýšit dividendu na 0,14 eura na akcii z 0,13 eura v předchozím roce. Letos počítá Enel s poklesem zisku před úroky, zdaněním a odpisy na zhruba 15 miliard eur z loňských 15,7 miliardy.

Čtěet také: