Chcete navštívit útroby Temelína? ČEZ zahájí virtuální prohlídky

Na vyšší výkon.
V Jaderné elektrárně Dukovany
začal v pátek naplno
fungovat ve vyšším výkonu
500 megawattů druhý ze čtyř
atomových bloků. Ke zvýšení
výkonu ze 460 megawattů
přispěla rozsáhlá výměna
technických zařízení i posílení
výkonu reaktoru tohoto bloku
o pět procent. U prvního
dukovanského bloku stoupl
výkon na 500 megawattů už
předloni. V pořadí třetí blok
bude za stejným účelem modernizován
v tomto roce.

Na vyšší výkon. V Jaderné elektrárně Dukovany začal v pátek naplno fungovat ve vyšším výkonu 500 megawattů druhý ze čtyř atomových bloků. Ke zvýšení výkonu ze 460 megawattů přispěla rozsáhlá výměna technických zařízení i posílení výkonu reaktoru tohoto bloku o pět procent. U prvního dukovanského bloku stoupl výkon na 500 megawattů už předloni. V pořadí třetí blok bude za stejným účelem modernizován v tomto roce. Zdroj: ctk

Cestu do běžně nepřístupných partií elektráren nabídnou nové virtuální prohlídky provozů skupiny ČEZ. Od příštího týdne se zájemcům postupně otevře sedm lokalit, přičemž u Temelína půjde o světovou premiéru podobného řešení v rámci víc než 430 jaderných reaktorů fungujících po celém světě.

Každé pondělí počínaje 13. lednem nabídne web Cez.cz s podporou firemního facebookového profilu premiéru prohlídky jedné ze sedmi elektráren.

„Cyklus zahájí Štěchovice, které diváky nechají virtuálně vzlétnout nad přehradu a pak provedou zákulisím hned dvou provozů – průtočné a přečerpávací vodní elektrárny,“ uvedla koordinátorka vzdělávacího programu ČEZ Marie Dufková.

V týdenních intervalech pak budou podle ní následovat další exkurze. Nebude chybět třeba reaktorová šachta jaderné elektrárny Temelín, vnitřek obnovené tušimické elektrárny nebo pohled z gondoly větrníků u Litomyšle.

Každá prohlídka startuje leteckým panoramatem lokality a uživatel může pak na základě vlastní volby navštívit nejdůležitější části elektrárny. To vše bude doplněno popisky, technickými daty a dalšími zajímavostmi. Sedm elektráren nabídne celkově 105 zastavení.

Lokalita Typ elektrárny Termín premiéry
Štěchovice Průtočná a přečerpávací vodní 13.1., 10:00
Temelín Jaderná 20.1., 10:00
Janov Větrná 27.1., 10:00
Tušimice Uhelná 3.2., 10:00
Hodonín Biomasová 10.2., 10:00
Číčov Bioplynová stanice 17.2., 10:00
Buštěhrad Fotovoltaická 24.2., 10:00

ČEZ se rozhodl pro vytvoření virtuálních prohlídek díky stále rostoucímu zájmu o exkurze do elektráren a informačních center. „Utvrdil nás v rozhodnutí umožnit prohlídku i těm, kteří z nejrůznějších příčin nemohou přijet až za námi. Své zážitky a poznatky si ale samozřejmě mohou oprášit i ti ostatní,“ dodala Marie Dufková.

Prohlídkou aktuální sedmičky elektráren celý program zdaleka nekončí. „Prostřednictvím virtuálních prohlídek chceme otevřít světu i první českou jadernou elektrárnu Dukovany, jeden z divů světa – přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně nebo komplexně zmodernizovaný provoz v Ledvicích,“ doplnila Dufková.