Chemikálie z frakování prosakuje do pitné vody. Máme důkaz, tvrdí vědci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Američtí geofyzici publikovali dle svých slov první vědeckou studii průsaku chemikálií používaných při frakování do podzemních zásob pitné vody. Kontaminaci naměřili na vzorcích vody z několika domácností v Pensylvánii. Naměřené množství nepředstavuje ohrožení zdraví, autoři studie ovšem upozornili na rizikovou konstrukci tamních vrtů.

„Toto je první plně zdokumentovaný případ ukazující průsak organických sloučenin, které jsou používány při těžbě břidlicového plynu, do domácí studny“ uvedla pro server The New York Times Susane Brantleyová, jedna z autorek studie.

Spolu se svými kolegy se zaměřila na výzkum podloží v oblasti těžby, jež začala kolem roku 2010. Přibližně dva kilometry od ní se nacházejí domy čerpající pitnou vodu ze studní.

Srovnáním jejích vzorků po dvou letech od zahájení nedalekého frakování výzkumníci zjistili, že pitná voda v případě tří domácností obsahovala látku 2-butoxyethanol. Ta při těžbě slouží jako součást směsi na rozleptávání minerálů.

Těžaři se dlouho zaštitovali skutečností, že proces samotného frakování (vstřikování chemikálií do horniny) probíhá stovky metrů pod úrovní nalezišť pitné vody. Výzkumníci ale uvádějí, že kontaminace může mít příčinu v nedokonalé izolaci vrtů. Ty až do hloubky tří set metrů obklopovalo speciální ochranné pouzdro z oceli a betonu – vrt ale pokračoval hlouběji, upozorňuje Brantleyová.

Volání po regulaci

„V období kolem roku 2010 bylo jejich zabezpečení obecně chabé,“ doplňuje environmenalita Scott Anderson. Dodal, že od té doby se situace zlepšila i díky přísnější regulaci.

„Těžaři mají znalosti a schopnosti, jak získávat břidlicový plyn bez vedlejších dopadů. Skutečností ale je, že ne vždy jich využívají,“ tvrdí Anderson. Studie podle něj vybízí k většímu důrazu na dodržování platných norem.

Vědci rovněž uvedli, že množství škodlivé látky zachytili v koncentraci, která nepředstavuje pro obyvatele zmíněných domů riziko. Přesto je podle nich souvislost výskytu chemikálií a nedaleké těžby plynu varující.

Frakování
Hydraulické štěpení (též frakování z anglického hydraulic fracturing, zkráceně fracking) je metoda vytváření puklin ve vrstvě slabě zpevněných sedimentárních hornin pomocí stlačené tekuté směsi (fracking fluid) vody s pískem a některých pomocných chemikálií. Písek o určité zrnitosti má za úkol udržet pukliny otevřené. Chemikálie se používají proto, aby usnadnily migraci tekutin (v podstatě mají velice podobnou funkci jako saponáty ve vodě na nádobí).
Vytvořené pukliny mají umožnit uvolnění a migraci tekutin v hornině obsažených (v první řadě zemního plynu, popřípadě ropy nebo jejich nekonvenčních podob, například břidlicový plyn) do větších ložisek, ze kterých již může být ekonomicky lukrativní je dobývat.
Metoda byla poprvé použita v roce 1947 (Floyd Farris, J.B. Clark z Stanolind Oil and Gas Corporation), pro komerční těžbu byla ale využita o půl století později v Barnett Shale v Texasu, USA.

Zdroj: Wikipedia