Čína by mohla letos v USA investovat rekordních 30 miliard dolarů

Čína, výroba, ilustrační foto

Čína, výroba, ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: Robert Scoble via Flickr

Čínské podniky by letos mohly ve Spojených státech investovat rekordních 20 až 30 miliard dolarů (474 až 710 miliard korun), zejména prostřednictvím fúzí a akvizic. Předpovídá to výzkumná skupina Rhodium Group a americká Národní komise pro vztahy mezi Spojenými státy a Čínou (NCUSCR). Loni investice čínských firem v USA vystoupily na rekordních 15 miliard dolarů (355 miliard korun) z 11,9 miliardy dolarů o rok dříve.

Za vyhlídkami na letošní růst podle listu The Wall Street Journal (WSJ) stojí vlna transakcí ohlášených na začátku roku. Ve srovnání s Británií, Japonskem a dalšími vyspělými ekonomikami jsou zatím čínské investice v USA velmi nízké. Kvůli svému rychlému růstu ale začínají přitahovat pozornost amerických regulátorů a politiků, která by jejich příliv mohla brzdit, podotýká WSJ.

“(Číňané) usilují o modernizaci svých technologií i o rychlé budování zavedených značek,“ uvedl ekonom Thilo Hanemann ze společnosti Rhodium. „Vidíme u čínských investic velký posun od rozvíjejícího se světa k bohatým trhům zahrnujícím USA, Evropu a Austrálii,“ dodal.

Čína se rozhlíží po amerických firmách

V letošním prvním čtvrtletí se objevila řada čínských nabídek na převzetí amerických podniků, k čemuž přispěla mimo jiné snaha diverzifikovat rizika po turbulencích na čínských akciových trzích. Podle Hanemanna se ale nyní některé americké podniky obávají, že se čínským zájemcům o jejich převzetí nepodaří získat potřebná povolení a zajistit si finance.

Američtí zákonodárci se snaží přimět regulační úřady k důslednému prověřování transakcí zahrnujících finanční infrastrukturu a strategické technologie. „To by samozřejmě mohlo mít dopad na způsob uvažování čínských kupců,“ upozornil Hanemann.

Někteří američtí zákonodárci si stěžují, že americké firmy nemohou v řadě odvětví čínské ekonomiky investovat stejně snadno jako čínské podniky v USA. Snaha o sjednání bilaterální investiční smlouvy mezi USA a Čínou vázne, protože Peking se snaží řadu sektorů bránit.