Čína postaví první jaderný reaktor vlastní výroby

jaderný reaktor (ilustrační foto)

jaderný reaktor (ilustrační foto) Zdroj: CV Rez

Čínská vláda odsouhlasila vybudování prvního vlastního jaderného reaktoru. Pilotní projekt "domácího" reaktoru Hualong 1 by měl pomoci ekonomice. Peking by chtěl do budoucna jaderné technologie vyvážet do zahraničí.

První reaktor s označením „made in China“ by měl být použit v jaderné elektrárně Fuqing v jižní provincii Fujian. Úřady však neuvedly žádné podrobnosti, kdy by měl první čínský produkt zahájit svůj provoz. Podle webu deníku The Wall Street Journal to bude po roce 2020.

Vládní podpora domácí produkce v tomto odvětví má pochopitelně své ekonomické důvody. Peking hledá cesty, jak nastartovat zpomalující ekonomiku. A jaderná energetika v Číně aktuálně zažívá velice dynamický rozvoj (viz dále). Větším důrazem na jádro chce navíc Čína diverzifikovat energetický mix, který doposud stojí především na uhlí.

Čína chce kromě jiného také vyslat vzkaz zahraničním společnostem, jejichž „jaderné“ projekty v Číně nabírají zpoždění a překračují původní náklady, poznamenal The Wall Street Journal.

OECD: Čína bude jadernou velmocí

Čína má v současné době 23 jaderných reaktorů ve výstavbě, po celém světě se jich staví 66, uvedla Mezinárodní agentura pro atomovou energii. Země pomalu míří za titulem světové atomové velmoci. Do roku 2040 by měl počet jaderných elektráren v zemi překonat jak Spojené státy, tak Evropskou unii, vyplývá z předpovědi OECD.

Zleva: reaktory v provozu, reaktory ve výstavbě, plánované reaktory

Organizace předkládá tři scénáře dalšího vývoje do roku 2040, které všechny předpovídají prudký rozvoj čínské jaderné energetiky. Podle střední varianty v USA vyroste 13 nových reaktorů a v Evropě 18 zařízení ubude. Čína mezitím počet svých reaktorů více než zosminásobí na 149.

I nejnižší odhad předpovídá, že Čína bude mít v roce 2040 104 jaderných reaktorů. V EU počet zařízení klesne na méně než polovinu a také USA přijdou o dvě pětiny reaktorů. Podle varianty předpokládající vysoké využití jaderné energie bude v Číně v provozu 195 jaderných, USA mírně posílí na 132 jaderných reaktorů a EU se ani v tomto scénáři nevyhne mírný pokles.

Ve Spojených státech bylo v roce 2013 v provozu 105 a v EU 129 jaderných reaktorů. Čína si zatím musí vystačit ze 17 reaktory, většinu elektřiny vyrábí v tepelných elektrárnách.