Čína sází na jaderné elektrárny, do roku 2040 překoná Evropu i USA

Kontrolní místnost čínské jaderné elektrárny Čchin-šan

Kontrolní místnost čínské jaderné elektrárny Čchin-šan Zdroj: Petr Pavlicek/IAEA, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Čína míří za tím, aby se stala světovou atomovou velmocí. Do roku 2040 by měl počet jaderných elektráren v zemi překonat jak Spojené státy, tak Evropskou unii, vyplývá z předpovědi OECD.

Německo už několik let pracuje na tom, aby se zbavilo všech jaderných elektráren a i Francie, dříve evropská jaderná velmoc, by ráda vyráběla z jádra méně energie než dosud. Zatímco Evropu či USA tak čeká bud propad či jen mírný růst počtu jaderných elektráren, Čína chystá rozsáhlou výstavbu jaderných elektráren.

Ve Spojených státech bylo v roce 2013 v provozu 105 a v EU 129 jaderných reaktorů. Čína si zatím musí vystačit ze 17 reaktory, většinu elektřiny vyrábí v tepelných elektrárnách.

Evropa klesne

Tento stav ale podle OECD dlouho nevydrží. Organizace předkládá tři scénáře dalšího vývoje do roku 2040, které všechny předpovídají prudký rozvoj čínské jaderné energetiky. Podle střední varianty v USA vyroste13 nových reaktorů a v Evropě 18 zařízení ubude. Čína mezitím počet svých reaktorů více než zosminásobí na 149.

I nejnižší odhad předpovídá, že Čína bude mít v roce 2040 104 jaderných reaktorů. V EU počet zařízení klesne na méně než polovinu a také USA přijdou o dvě pětiny reaktorů. Podle varianty předpokládající vysoké využití jaderné energie bude v Číně v provozu 195 jaderných, USA mírně posílí na 132 jaderných reaktorů a EU se ani v tomto scénáři nevyhne mírný pokles.

Počet jaderných reaktorů ve světě v roce 2014Počet jaderných reaktorů v roce 2014Počet jaderných reaktorů v roce 2014 | IEA

Podle nedávné zprávy Mezinárodní energetické agentury (IEA) se výkon jaderných elektráren po celém světě znásobí z 392 gigawattů v roce 2013 na více než 620 gigawattů v roce 2040. Čína se na tomto růstu bude podílet ze 45 procent, dalších 30 procent růstu globálních kapacit si mezi sebe rozdělí Indie, Jižní Korea a Rusko.

Japonsko obnoví jen část kapacit

Jak uvedl hlavní ekonom IEA Fatih Birol, nyní se na světě staví jaderné elektrárny o výkonu 76 gigawattů. „Mnoho zemí dnes říká, že jaderná energie je velmi důležitá pro energetickou bezpečnost a je důležití pro snižování emisí oxidu uhličitého,“ řekl.

Přesto ale dochází k poklesu kapacity v Evropě, a to jak kvůli odstavování zastaralých elektráren, tak kvůli změně národních politik, uvedl Birol. Ani v Japonsku, které po odstávce způsobené zemětřesením a tsunami znovu otevírá některé jaderné elektrárny, už jaderná energetika nikdy plně neobnoví své původní kapacity.