Čína se dostala do trojky největších výrobců zbraní

čínská stíhačka J-20

čínská stíhačka J-20

Do trojice největších světových vývozců zbraní se nově dostala Čína, která za poslední čtyři roky zvýšila svůj podíl na celosvětovém trhu na pět procent. Největšími zbrojními exportéry jsou ale i nadále Spojené státy a Rusko, které dohromady ovládají přes polovinu trhu. Ve své nejnovější zprávě to uvedl Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI).

V letech 2010 až 2014 se podle SIPRI objem obchodu se zbraněmi celosvětově zvýšil o 16 procent. Obrovský nárůst zaznamenala právě už zmiňovaná Čína, kde se oproti předchozímu období let 2005 až 2009 vývoz zbraní zvedl o 143 procent. Nejlidnatější země světa byla v rozmezí těchto let na devátém místě žebříčku se třemi procenty podílu na celosvětovém prodeji.

Podíl Pekingu vzrostl podle údajů SIPRI v souvislosti s produkcí moderních stíhacích letounů čtvrté generace, malých válečných lodí a relativně levných, avšak spolehlivých zbraní používaných v konfliktech po celém světě. Čína v současnosti prodává výzbroj do 35 zemí světa, nejvíce do Pákistánu, Bangladéše a Barmy.

Čína si nevybírá

Mezi výhody Číny patří podle analytiků vedle příznivých cen jejích zbrojních výrobků také ochota jednat s autokratickými vládami, s nimiž má Západ v některých případech problém a není ochoten jim zbraně poskytovat. Na seznamu čínských kontraktů z posledního období figuruje například dodávka obrněných vozidel a cvičných letounů do Venezuely, malých válečných lodí do Alžírska či bezpilotních letounů do Nigérie.

Podle některých expertů uzavřel Peking kontrakty i se Severní Koreou nebo Íránem, které prý disponují čínskými kybernetickými technologiemi.

Vývoz zachraňuje průmysl

Zbrojnímu trhu ale dál neohroženě vládnou USA, které se na něm podílí 31 procenty, a Rusko s podílem 27 procent. V pětce největších zbrojních exportérů jsou dále Německo a Francie. Prvně jmenovaná země ale rychle ze své pozice ustupuje, a poslední čtyři roky se vývoz zmenšil o 43 procent.

„Spojené státy dlouhodobě vnímaly vývoz zbraní jako zásadní nástroj zahraniční politiky a bezpečnosti, ale v posledních letech jej stále více potřebují k tomu, aby udržely úroveň produkce zbrojního průmyslu ve chvíli, kdy klesají vládní výdaje na zbrojení,“ uvedla ředitelka sekce výdajů na zbrojení SIPRI Aude Fleurantová.

Zbrojí i další asijské země

V žebříčku největších dovozců zbraní na prvním místě figuruje Indie následovaná Saúdskou Arábií, Čínou a Spojenými arabskými emiráty. V první desítce jsou ještě tři další asijské země - Pákistán, Jižní Korea a Singapur - což podle expertů znamená, že také díky tamnímu hospodářskému růstu tyto státy do výbavy svých armád stále více investují.

Silně zbrojí také Afrika. Dovoz se za poslední čtyři roky zvýšil o 45 procent. Nejvíce zbraní za zahraničí nakoupilo Alžírsko, následované Marokem. To dovoz zvýšilo jedenáctinásobně.

Dovoz zbraní do Evropy naproti tomu za poslední čtyři roky o třetinu klesl. Analýza SIPRI ale naznačuje, že tento vývoj by mohl už brzy zvrátit konflikt na Ukrajině.