Čína si vyšlápla na výrobce obalů Tetra Pak. Je prý dominantní

Tetra Pak

Tetra Pak

Švédská společnost Tetra Pak je v Číně aktivní přes čtyřicet let. Během té doby se stala podle čínských úřadů příliš vlivnou a proto začalo vyšetřování z důvodu zneužití dominantního postavení.

Server China.com s odvoláním na nejmenované zdroje uvedl, že vyšetřování švédské firmy v Číně již probíhá. Toto řízení však ani čínský antimonopolní úřad, ani společnost Tera Pak zatím nepotvrdily.

Výrobce obalů, působí na čínském trhu od roku 1972 a mezi jeho klienty patří největší čínské mlékárny a nápojové společnosti.

Čínská antimonopolní komise NDRC v současné době také vyšetřuje šest výrobců mléka včetně Nestlé a Danone za nelegální dohody o cenách sušeného mléka. Obě společnosti následně ceny snížily. Z podezřelých cenových dohod jsou v Číně podezřívány dokonce i farmaceutické firmy GlaxoSmithKline a Merck.

Někteří analytici hodnotí činnost čínských orgánů jako odplatu za represivní cla na čínské solární moduly. EU a Čína v současné době jednají o urovnání tohoto obchodním sporu.

Dohoda se blíží

Podle agentury Reuters dva zdroje seznámené s celou záležitostí dnes uvedly, že se dohoda rychle blíží. Obě strany se prý chtějí shodnout na minimální ceně pro čínské dovozce, která by ale převyšovala výrobní náklady v Číně.

„Architektura této dohody existuje,“ uvedl jeden ze zdrojů blízkých jednáním, která se odehrávají v Pekingu. Další zdroj uvedl, že návrh dohody počítá s kvótou na čínské panely, jež by se nemohly prodávat za částku nižší, než jsou výrobní náklady v Číně. Ty podle analytiků loni představovaly přibližně 0,59 dolaru (téměř 12 korun) na jeden watt.

Panely, jež by se prodaly nad rámec této kvóty, by podléhaly clům. O jejich hladině a ceně se ale dál jedná, uvedl třetí zdroj Reuters.

Evropská unie, která je největším solárním trhem na světě, se zhruba před měsícem rozhodla uvalit sankční cla na dovoz levných čínských solárních panelů v počáteční výši 11,8 procenta. Pokud se Brusel a Peking na řešení sporu do dvou měsíců nedohodnou, clo se v srpnu v průměru zvýší až na 47,6 procenta. Čína, která je největším výrobcem solárních panelů na světě, pak v reakci na to v pondělí zahájila vyšetřování, zda se EU nedopouští nepovoleného dotování svých vín na čínském trhu.