Čínští solárníci odmítají minimální cenu, volí cla. Prý se jim to vyplatí

Solární panel

Solární panel Zdroj: CTK

Obrana před dovozem levných čínských solárních panelů, kterou si před třemi roky vydupali evropští výrobci, se hroutí. Účast na dobrovolné dohodě mezi Evropskou komisí a zhruba stovkou čínských výrobců o vývozních kvótách a minimální dovozní ceně vypověděl čínský solární obr Jinko Solar.

Na dovoz jeho panelů do Evropy se teď budou vztahovat antidumpingová cla, která dovozní cenu navýší o 48 procent. Itak se to Číňanům prý vyplatí. „Aktuální dohoda o minimálních dovozních cenách už neodpovídá situaci na trhu. Průměrné ceny panelů na všech velkých evropských trzích klesají a ohrožují naši konkurenceschopnost. Teď budeme v lepší pozici,“ vysvětluje šéf Jinko Solar Li Sien-te.

Už na konci loňského roku se ke stejnému kroku odhodlala světová jednička v produkci panelů, čínská Trina Solar. Evropa nutí Číňany dovážet panely za minimální cenu 56 eurocentů za instalovaný watt. Ve světě se přitom už ceny blíží 40 centům. Luc Grare, viceprezident společnosti REC Solar, pro PV-Magazine uvedl, že ceny tlačí dolů obrovské nadměrné kapacity čínských výrobců. Ti přišli o odbyt na domácím trhu, neboť čínská vláda osekala podporu nových elektráren.

Obchodníci, kteří se na evropském trhu pohybují, tvrdí, že firmy, které vypověděly dohodu, mohou nyní do Evropy prodávat panely se ztrátou a i po započítání sankčního cla se dostanou výrazně pod minimální dovozní cenu, kterou se až dosud řídily.

Sama Evropská komie už ze seznamu účastníků cenové dohody vyřadila více než desítku čínských výrobců, kteří ujednání porušovali. Další výrobci, jako třeba Amerisolar, jsou podezřelí, že evropská pravidla obcházejí. „Ukazuje se, že dohoda o ochraně evropského trhu nefunguje. Navíc na evropský trh vnáší další nejistotu, za jaké ceny se tady panely budou prodá- vat,“ říká Marek Farský, výkonný ředitel společnosti Photon Energy Technology, ze skupiny Photon Energy.

Evropští distributoři a výrobci nakoupili zboží a komponenty k výrobě, na které není uvaleno sankční clo. Jeho cena je ale vyšší než ta, za kterou se může čínské zboží obcházející cenovou dohodu nebo antidumpingové opatření do Evropy dostat. „To může způsobit ztráty těm firmám, které dodržují evropská pravidla,“ dodává Farský. Kvůli cenové nejistotě už některé evropské i české firmy musely dát k ledu plány na vybudování nových výrobních linek v Evropě.