Čistý zisk Volkswagenu se více než ztrojnásobil

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Čistý zisk německé automobilky Volkswagen se v letošních prvních třech čtvrtletích více než ztrojnásobil na 13,6 miliardy eur (338 miliard korun) ze čtyř miliard eur před rokem díky mimořádnému příjmu souvisejícímu se snahou o převzetí Porsche. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila firma. Provozní zisk české divize Škoda Auto v korunovém vyjádření vzrostl o 75 procent na 14,02 miliardy korun.

Volkswagen uvedl, že v celém letošním roce počítá s výrazným nárůstem provozního zisku i tržeb. V období od ledna do září provozní zisk společnosti meziročně stoupl o 86 procent na devět miliard eur díky silnému růstu prodeje. Byl tak vyšší než v celém loňském roce, kdy dosáhl 7,1 miliardy eur, upozornila agentura DPA.

Tržby Volkswagenu se zvýšily o 26 procent na 116,3 miliardy eur. Firma ve sledovaném období poprvé prodala více než šest milionů automobilů. Dodávky stouply o 14 procent na 6,17 milionu vozů.

Hospodářský výsledek Volkswagenu byl podpořen mimořádným příjmem 6,8 miliardy eur pramenícím z přehodnocení opcí na nákup akcií německého výrobce sportovních vozů Porsche. Ten se měl původně již v letošním roce stát desátou značkou skupiny Volkswagen, plány na spojení však byly odloženy kvůli nevyřešeným právním otázkám a vyšetřování bývalých nejvyšších manažerů Porsche.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. „Jsme na dobré cestě k tomu, abychom do roku 2018 stáli na vrcholu automobilového průmyslu,“ uvedl dnes generální ředitel společnosti Martin Winterkorn.

Příznivé výsledky Volkswagenu podle agentury Reuters kontrastují s vývojem u některých konkurentů. Francouzský PSA Peugeot Citroën například tento týden prudce zhoršil odhad letošního zisku své automobilové divize a ohlásil plány na zrušení zhruba šest tisíc pracovních míst v Evropě.