Další čínské přísliby: české firmy podepsaly desítku dohod

Letoun Sichuan Airlines

Letoun Sichuan Airlines Zdroj: Profimedia.cz

Airbus A330 Sichuan Airlines přistává na letišti v Čcheng-tu
český prezident Miloš Zeman a čínská hlava státu Si Ťin-pching
Prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se 29. března na Pražském hradě setkali s novináři
Prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching (vlevo) se 30. března zúčastnili diskusního ekonomického fóra na pražském Žofíně.
Si Ťin-pching, Miloš Zeman
6
Fotogalerie

České firmy dnes na česko-čínském hospodářském fóru v Pekingu podepsaly desítku dohod a memorand o spolupráci v oblasti letectví, těžby či potravinářství. Prezident Miloš Zeman, který je v Číně na návštěvě, přitom v projevu před podnikateli varoval před obchodními válkami či sankcemi, vyzdvihl čínský projekt nové Hedvábné stezky a hájil firmu Huawei.

Zemana do Číny doprovodila podnikatelská delegace organizovaná Hospodářskou komorou ČR. Do země přicestovali zástupci asi šesti desítek českých firem a institucí.

Český prezident v projevu poukázal na nízkou prognózu ekonomického růstu v Německu, za kterou vidí brexit a právě obchodní války mezi USA a Evropskou unií stejně jako mezi USA a Čínou. Za překážku, která podobným nebezpečím pro obchod a ekonomiku může čelit, přitom označil čínskou iniciativu nové Hedvábné stezky a bilaterální spolupráci Česka a Číny.

"Proto bych chtěl navrhnout, abychom společně jako přátelé a obchodní partneři bojovali proti nepřátelům ekonomického propojování a ekonomické spolupráce, proti nepřátelům otevřené společnosti a otevřeného trhu," řekl Zeman.

Za společný zdroj všech těchto nepřátel označil Zeman lidskou závist. Zastal se přitom společnosti Huawei. "Ta je zkrátka příliš úspěšná, nic víc. A přesně to vyvolává závist. Pokud někdo tuto firmu obviňuje z toho, že představuje riziko, aniž by k tomu měl seriózní důkazy, považuji to za nekalou obchodní soutěž," dodal.

Společnost Huawei se dostala do centra pozornosti kvůli obviněním ze strany Spojených států, že její zařízení pro telekomunikační sítě by mohla čínská vláda využívat ke špionáži; restriktivní opatření zvažují i další země, jiné naopak tyto obavy nesdílejí. Huawei obvinění ohledně špionáže odmítá. V závěru loňského roku český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varoval před technologiemi Huawei, stejně jako další čínské společnosti ZTE; podle úřadu mohou představovat bezpečnostní riziko. Zeman se proti stanovisku NÚKIB opakovaně postavil.

Na dnešním česko-čínském podnikatelském fóru byla podepsána například výhradní licencovaná dohoda mezi Shanghai Miao Jiang Sporting Goods a Alpine Pro na výrobu a prodej kolekcí nelyžařského vybavení Alpine Pro v Číně. Společnost Ferrit uzavřela dohodu na dodávky náhradních dílů pro důlní zařízení China National Coal Development. Stejná firma podepsala také smlouvu se Sichuan Jiahua Machinery na výrobu střešních konstrukcí pro uhelné doly.