Deklarace miliardových čínských investic nemají žádný význam, říká sinolog Hála

český prezident Miloš Zeman a čínská hlava státu Si Ťin-pching

český prezident Miloš Zeman a čínská hlava státu Si Ťin-pching Zdroj: ctk/AP

český prezident Miloš Zeman a čínská hlava státu Si Ťin-pching
2
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman míří do Číny a s ním i šedesátičlenná podnikatelská delegace. Na setkání s čínským prezidentem Zemana doprovodí hokejista Jaromír Jágr, fotbalista Pavel Nedvěd nebo finančník Pavel Tykač. Dopady cesty na podobu česko-čínských vztahů ale budou jen omezené, uvedl pro E15.cz sinolog a ředitel projektu Sinopsis Martin Hála.

Jak podle vás prezidentova aktuální pracovní cesta do Číny ovlivní česko-čínské vztahy?

Prezidentova cesta je převážně symbolická jako výraz bezpodmínečné podpory čínskému vedení. Její dopady na skutečnou podobu česko-čínských vztahů budou omezené.

Prezident Zeman kritizoval v rozhovoru pro čínskou státní televizi výši čínských investic v tuzemsku. Je taková komunikace, de facto dávání vzkazů přes média, v Číně standardem?

Prezident Zeman má vzhledem k četnosti svých kontaktů s nejvyššími představiteli KS Číny řadu příležitostí sdělit jim své pochybnosti osobně. Není zcela jasné, proč k tomu využívá čínskou televizi. V čínském politickém systému slouží média jen k vyjádření již dohodnutých skutečností.

Na pořadu bude i podepsání memoranda, ve kterém se Bank of China zaváže do dvou až tří let v ČR investovatmiliardy eur" do českých podniků. Kancléř Mynář takový příslib považuje za odpověď naškarohlídské zprávy", podle kterých Čína v ČR málo investuje. Jak tento příslib vnímáte vy?

„Škarohlídské zprávy” o mizivých investicích již šíří i prezident Zeman sám. Závazek čínských státních bank „investovat” v Česku je na podobné úrovni jako někdejší memoranda o stovkách miliard investic, které zveřejňoval Hrad na svém webu. Je to politická deklarace; bez konkrétních projektů nemá prakticky žádný význam.

Zeman se současně chce zasazovat o to, aby nová Hedvábná stezka vedla přes Česko, ačkoliv původní plány projektu se zapojením naší země nepočítaly. Má takový lobbing naději na úspěch?

Český prezident má na podobou projektu minimální vliv - což je vzhledem k jeho ne zcela realistickým postojům nakonec dobře. Vliv měl na „spolupráci” s firmou CEFC. A všichni víme, jak to dopadlo.