Dceřiné firmy loni pomohly skupině RWE k zisku

RWE

RWE Zdroj: profimedia.cz

Energetická skupina RWE v České republice loni zvýšila čistý zisk o pět miliard korun na 14,1 miliardy korun. Konsolidované tržby vzrostly meziročně o zhruba 25 miliard na 173,8 miliardy korun.

Plynárenský gigant RWE Transgas se loni vymanil z předloňské ztráty a vytvořil zisk 9,35 miliardy korun. Na pozitivním výsledku se však podílely především dividendy z dceřiných firem Net4Gas a RWE Gas Storage. Tržby vzrostly o 15 procent na necelých 136 miliard korun.

„Přeprava a skladování zemního plynu generují stabilní hospodářské výsledky, ale vlastní obchod se zemním plynem je nadále ovlivněn nevýhodností dlouhodobých kontraktů s ruským producentem,“ uvedl předseda představenstva RWE Transgas Martin Herrmann.

Firma také v roce 2010 kvůli riziku nevýhodných nákupních cen vytvořila rezervy, jejichž rozpuštění se pozitivně promítlo na výši loňského zisku. Hlavní činnost RWE - prodej zemního plynu - ale byla loni ztrátová.

RWE Transgas pokračuje v arbitrážním řízením s ruským dodavatelem plynu Gazprom Export. Předmětem sporu jsou nákupní ceny zemního plynu. RWE požaduje, aby se snížily a více odpovídaly současnému vývoji na trhu. Kvůli drahým dodávkám firma loni zdražila plyn pro spotřebitele o několik desítek procent. Výsledek arbitráže čeká RWE na začátku příštího roku.

„Ceny pro konečné spotřebitele se pokusíme udržet na současné úrovni,“ řekl Herrmann. Otázkou ale zůstává, jak dlouho současné ceny beze změn vydrží. „Sledujeme naše nákupní ceny a pak rozhodneme o konečných cenách,“ dodal Herrmann.

RWE je nejsilnějším hráčem na tuzemském trhu s plynem, jeho podíl na trhu ale již klesl pod 50 procent. Pro zastavení tohoto propadu je podle Herrmanna nutné vyřešit problém s cenami dlouhodobých kontraktů za plyn. Rostoucí ceny plynu se loni odrazily do zvýšení tržeb jednotlivých společností skupiny RWE, celkový prodej se však snížil.

Za poklesem prodeje plynu v ČR o 25 procent na 49 terawatthodin loni podle místopředsedy představenstva RWE Dirka Simonse stála rostoucí konkurence na trhu a teplé počasí, které vedlo k celkovému snížení spotřeby plynu. Naopak na Slovensku RWE loni prodala téměř 11 TWh plynu a stala se druhým největším tamějším dodavatelem.

Investice RWE loni v ČR vzrostly o 70 procent na 9,2 miliardy korun. Významnou část tvořilo rozšíření plynárenské sítě. RWE v ČR dodává zemní plyn více než dvěma milionům zákazníků. RWE Transgas odpovídá za nákup a tranzit zemního plynu a jeho velkoobchod. RWE Gas Storage se zabývá skladováním plynu, Net4Gas provozuje síť tuzemských plynovodů. RWE plánuje společnost Net4Gas prodat, podle Herrmanna ale zatím formálně nebyl proces prodeje zahájen. Zájem o plynovody projevily například společnosti Energetický a průmyslový holding a KKCG.

Potížím s prodejem plynu se RWE v posledních letech snaží částečně čelit prodejem elektřiny. Na konci loňského roku měla firma přes 136.000 odběratelů elektřiny, na konci letošního roku očekává kolem 230.000 klientů.