Denní trh s elektřinou zažil nebývalý boom, objemy rostly o desítky procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Archiv E15

Denní trh s elektřinou, na němž se obchoduje s elektřinou dodávanou následující den, zažil v posledních dvou měsících nebývalý boom. V prosinci stejně jako v prvním měsíci letošního roku objemy nakoupené a prodané elektřiny vzrostly ve srovnání se stejnými měsíci předchozího roku o 42 procent. Za celý loňský rok se na denním trhu zobchodovalo 15,11 terawatthodiny (TWh) elektřiny, což odpovídá čtvrtině tuzemské spotřeby. Proti roku 2013 to byl růst o 16 procent.

Mohutný růst obchodů má několik vysvětlení. V listopadu se k propojeným trhům Česka, Slovenska a Maďarska přidalo ještě Rumunsko. „Zavedli jsme také nové typy obchodních produktů, díky nimž mohou účastníci více vytvářet různé výrobní a obchodní scénáře v různých cenových úrovních. Oba tyto kroky stojí za nárůstem obchodování,“ říká Jiří Šťastný, předseda představenstva Operátora trhu s energiemi (OTE ČR), který krátkodobé trhy provozuje.

V prosinci a v lednu bylo vidět, jak účastníci trhu využívali příležitosti k přeshraničním obchodům v okamžiku, kdy se cena na Slovensku odklonila od ceny v České republice. V prosinci se to stalo ve třech dnech, přičemž několik hodin se za elektřinu na Slovensku platilo až o 30 eur za megawatthodinu více než v tuzemsku. Vývozní kapacity byly v té době využity naplno.

Objemy obchodu na denním trhu s elektřinou v TWhObjemy obchodu na denním trhu s elektřinou v TWh | E15

Na denním trhu jsou čím dál aktivnější také provozovatelé elektráren. To souvisí s dalším poklesem ceny elektřiny na velkoobchodním trhu. „Produkce elektřiny je méně zisková a výrobci mají větší ekonomickou motivaci nakupovat elektřinu na spotovém trhu, pokud je cena nižší než jejich variabilní náklady. Následně tlumí vlastní výrobu,“ tvrdí Barbora Půlpánová, mluvčí ČEZ. Elektrárenský gigant byl loni na denním trhu o něco aktivnější než v předchozím roce. Celkem na něm prodal 1,1 TWh a nakoupil 1,6 TWh elektřiny.

Obchodují i spotřebitelé

Do obchodování na krátkodobých trzích se také stále více zapojují velcí spotřebitelé elektřiny. „Snaží se o různorodější portfolio nákupů energií a optimalizují tak náklady na jejich pořízení. Nyní pro ně může být ekonomicky výhodnější nakupovat značnou část své spotřeby variabilně,“ dodává Šťastný.

Jednou z takových firem je Českomoravský cement ze skupiny HeidelbergCement, která na denním trhu působí už osm let. „Čím dál více odběratelů se orientuje na krátkodobější nákupy a čím dál víc dodavatelů tuto strategii nabízí ve svých produktech,“ říká Miroslav Příkopa, vedoucí marketingu a komunikace společnosti.

Obchody rostou v rámci dne
Loňský rok byl rekordní také na vnitrodenním trhu s elektřinou, kde lze nakupovat a prodávat v řádu hodin. Loni se zobchodovalo 443 gigawatthodin, což bylo o šest procent více než v roce 2013. Růst obchodů souvisí s obtížně předvídatelnou výrobou z obnovitelných zdrojů. „Větší aktivita na vnitrodenním trhu je celoevropský trend. Souvisí s tím, jak mají obchodníci přesnější a rychlejší informace o výrobě a spotřebě. Mohou pak rychleji na situaci reagovat,“ vysvětluje Jan Škampa, šéf obchodníků ve společnosti Nano Energies.