Díky Nexenu může u českých dodavatelů vzniknout až 10 tisíc míst

Plánovaná investice korejského výrobce pneumatik Nexen na Žatecku by mohla vytvořit dalších šest až deset tisíc pracovních míst v dodavatelských firmách, odhaduje Asociace exportérů. V samotném závodě Nexenu může časem pracovat až 2300 lidí. Podle analytiků jde o přelomovou investici, která ale posílí závislost české ekonomiky na automobilovém průmyslu.

Prodej pozemků v průmyslové zóně Triangle na Žatecku korejské společnosti ve středu schválilo zastupitelstvo Ústeckého kraje. Investice má dosáhnout 40 miliard korun. Smlouva ale zatím podepsána nebyla. Součástí dohody mají být i investiční pobídky od státu pro korejskou firmu.

„Přímo, časem, vznikne až 2300 pracovních míst, návazně šest až deset tisíc míst v závislosti na podílu dovážených komponent. Přínosem určitě bude pro region i stát z pohledu zvýšení daňového inkasa a snížení mandatorních výdajů státu,“ odhadl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Přelomová investice

Podle hlavního ekonoma Unicredit bank Pavla Sobíška je investice Nexenu přelomová. „Jedná se o zámořského investora, pro nějž bude česká produkční kapacita jedinou v Evropě, takže odpadne problém přetahování se o zákazníky s dalšími závody v sousedních zemích,“ uvedl Sobíšek.

Jediné negativum investice vidí v dalším posílení již značné závislosti české ekonomiky na automobilovém průmyslu a navazujících odvětvích.

Nexen sníží nezaměstnanost na Ústecku
Zhruba tisíc nových pracovních míst, která vzniknou v továrně jihokorejské společnosti Nexen na výrobu pneumatik v průmyslové zóně Triangle u Žatce, by mohlo snížit nezaměstnanost v Ústeckém kraji zhruba o 0,25 procentního bodu. Odhadl to analytik krajského úřadu práce Michal Tuček. Kraj je s podílem nezaměstnanosti 11,3 procenta nejpostiženějším regionem v zemi. V dubnu se tam ucházelo o práci 64 820 lidí. „V blízkých okresech jako Louny, Most, Chomutov, případně Litoměřice by to mohlo být až o půl procentního bodu, protože předpokládáme, že firma bude zaměstnávat především lidi z regionu, kteří jsou v naší evidenci,“ uvedl Tuček.

Milan Mostýn ze Svazu průmyslu a dopravy považuje za jeden z možných důvodů rozhodnutí investora pro Česko výraznou snahu politiků a tuzemského byznysu vytvořit mezi oběma státy užší vazby a Koreu posunout do pozice prioritní země. „Již nyní některé strojírenské firmy projevují zájem o spolupráci a o dodávky strojů pro tohoto korejského investora,“ dodal

Pokud korejská firma na Žatecku továrnu postaví, bude to největší zahraniční investice v Česku. Počáteční hodnota by měla být 22,8 miliardy, za které chce firma v zóně postavit továrnu pro zhruba tisíc zaměstnanců. Počet pracovních míst může postupně stoupnou až na dvojnásobek.