Do Česka přicházejí nové certifikáty původu elektřiny, oproti starším mají delší platnost

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Oliver Weckbrodt

Na trh s elektřinou z obnovitelných zdrojů přicházejí nové certifikáty prokazující její původ. Doklady, které vydává Operátor trhu s energiemi (OTE), jsou přenositelné v rámci západních států Evropské unie. Vydávají se od minimálního vyrobeného množství 1MWh elektřiny a zažádat si o ně mohou výrobci energie z obnovitelných zdrojů.

Záruky původu slouží především k prokázání původu elektřiny, kterou koncový zákazník spotřebovává. O přístup do systému Evidence záruk původu (EZP) pro získání záruky výroby od výrobce mohou požádat držitelé licence na výrobu elektřiny nebo na obchod s elektřinou. Výrobce může požádat o vydání záruky původu nejpozději do 12 měsíců od uskutečnění výroby elektřiny.

Záruky původu nejsou v Česku novinkou, nový elektronický systém ale umožní evidenci záruky původu po celou dobu jejího životního cyklu (tedy od vydání až po uplatnění) v systému EZP na účtech svého aktuálního držitele, uvedla specialistka Odboru Správa povolenek a certifikátů ze společnosti OTE Zuzana Stašková. „V rámci staršího systému jsme v roce 2012 vydali více než dva miliony MWh záruk původu,“ dodala.

Kromě prokazování původu elektřiny využívají obchodníci s energiemi záruky původu také pro uplatnění slevy na dani z elektřiny. Evropské záruky původu jsou monitorovány nezávislou organizací, což by mělo zabránit jejich zneužívání. V současnosti se ročně prodají záruky původu v množství odpovídajícím sedmi procentům z celkového objemu elektřiny v EU.

V některých zemích EU slouží certifikáty koncovým spotřebitelům například při výstavbě nového bydlení, kdy musí majitel nemovitosti často prokazovat, že se podílí na využívání elektřiny z obnovitelných zdrojů, uvedl předseda představenstva společnosti OTE Jiří Šťastný.

OTE byla založena v roce 2001 jako akciová společnost, jejímž zakladatelem a jediným akcionářem je Česká republika. Hlavní činností je zúčtování a finanční vypořádání odchylek, tj. rozdílů mezi sjednaným a skutečně odebraným nebo vyrobeným množstvím elektřiny a plynu účastníků trhu.

V Česku jde letos na podporu obnovitelných zdrojů celkem 44,4 miliardy korun, z toho stát přispívá 11,7 miliardy korun. Podle kritiků této podpory může za vysoký příspěvek na zelenou elektřinu především boom solárních elektráren v letech 2009 a 2010. V příštím roce se právě kvůli omezení zátěže pro odběratele omezuje jejich poplatek na maximálních 495 korun za megawatthodinu.