Do Evropy proudí málo plynu, Gazprom to svádí na Ukrajinu

Dodávky ruského plynu přes Ukrajinu do České republiky v posledních dnech mírně klesly. Zato dodávky ruského plynu na Slovensko, přes které plyn proudí dále do Česka, se dnes propadly o 30 procent. Ruský Gazprom, který plyn dodává, však tvrdí, že dodávky v posledních dnech naopak navyšuje.

Skupina RWE nedostatek podle mluvčího Martina Chalupského kompenzuje plynem ze severního plynovodu Nord Stream, který dopravuje ruský plyn po dně Baltu a přes Německo. Kvůli relativně teplému lednu mají také dodavatelé dostatečné množství plynu v zásobnících. „Z Ruska jsme byli ujištěni, že nejde o žádný politický problém. Je to důsledek extrémně vysoké spotřeby plynu v Evropě,“ uvedl. Do střední Evropy z východu vedou plynovody přes Ukrajinu a plynovod Jamal přes Bělorusko a Polsko.

V úterý se objevily zprávy, že monopolní ruský vývozce plynu Gazprom kvůli mrazům v Rusku začal omezovat export do Evropy, ruská společnost to ale popírá. Druhý muž Gazpromu Alexander Medveděv a šéf jeho divize vývozu Gazprom Export dnes řekl, že zprávám o omezování ruského vývozu do Evropy nerozumí. „Během chladných zimních dní v Rusku a Evropě Gazprom zvýšil dodávky plynu na maximální možnou míru, a to nejen do evropských zemí, ale také pro naše zákazníky ve Společenství nezávislých států, zejména pro Bělorusko a Ukrajinu,“ prohlásil.

Medveděv přitom obvinil Ukrajinu z odebírání plynu z tranzitního plynovodu výrazně nad dojednaným objemem 60 miliard metrů krychlových ročně. Kyjev to popírá.

Polský plynárenský monopol PGNiG dnes oznámil, že denně dostává od Gazpromu o sedm procent méně plynu. Společnost PGNiG uvedla, že intervenovala u dodavatele suroviny a čeká na odpověď.

Výrazně se také druhý den po sobě snížil tok ruského plynu do Itálie. Italský provozovatel plynovodní sítě Snam večer sdělil, že dovoz z Ruska dnes klesl na 82,4 milionu metrů krychlových, asi 30 procent pod požadovanou úroveň 108,9 milionu metrů krychlových.

Slovenský plynárenský podnik uvedl, že nynější pokles dodávek nepředstavuje pro jeho zákazníky žádné riziko. Slovensko těžce zasáhlo přerušení vývozu plynu z Ruska v lednu 2009, kdy bylo na ruském plynu plně závislé. Od té doby Bratislava podepsala několik dohod, které umožňují zemi přístup k více zdrojům. Česká soustava umožnila oboustranný tok plynu a Slovensku může v případě potřeby chybějící plyn dodat.