Do pražských trubek jdou dvě miliardy ročně, přesto praskají čím dál více

Oprava vodovodu

Oprava vodovodu

Správce pražské vodohospodářské infrastruktury, Pražská vodohospodářská společnost (PVS), loni do její obnovy investoval přes miliardu korun. Provozovatel sítě, Pražské vodovody a kanalizace (PVK), do oprav poslal bezmála 880 milionů korun. Nestačí to, počet havárií rok od roku stoupá.

Podle mluvčího PVS Ladislava Štichy za to může dlouhodobé podfinancování vodohospodářské sítě. „ Cílem letošního narovnání cen vodného a stočného je právě zvýšení investic, které by mělo tu rostoucí křivku havárií nejen zastavit, ale začít ji postupně snižovat,“ konstatoval Šticha. Vodné a stočné se v Praze v lednu zvedlo o 11 procent na 64,65 koruny bez DPH za metr krychlový.

V loňském roce se počet havárií pražské vodovodní sítě vyšplhal na 4507, to je o 198 více, než v roce 2011. Havárií kanalizační sítě se stalo dokonce o 590 více, než předloni. Částky, které do modernizace a oprav sítí putují, se přitom každoročně zvyšují jen mírně. Do oprav společnost PVK, vlastněná skupinou Veolia, loni vložila 879,1 milionu korun, o zhruba 131 korun více než v roce 2011.

O modernizaci a investice do sítě se v metropoli stará PVS, které platí soukromá firma PVK nájemné za pronájem vodohospodářské infrastruktury. PVS poté finance přeposílá hlavnímu městu. V loňském roce to bylo zhruba 1,3 miliardy korun. Předloni 1,2 miliardy korun. Opravy sítě financuje PVK.

Špatný stav vodárenské sítě přiznává i pražský radní Radek Lohynský. „Aby se stav změnil, je třeba ročně obnovit více než 50 kilometrů sítě oproti stávajícím necelým 20 kilometrům,“ uvedl Lohynský.

Mezi nejnákladnější akce, které loni firma PVK uskutečnila, patří oprava kanalizace v ulici Prosecká. „Oprava zatím vyšla na 30 milionů korun a částka se bude dále navyšovat,“ poznamenal Šticha. Konečná suma by se podle něj mohla vyšplhat přes 100 milionů korun. Desítky milionů korun spolkla například rekonstrukce čerpací stanice Bruska v Praze 6 u Prašného mostu. Tři etapy modernizace vyjdou přibližně na 165 milionů korun.

Příliš stará síť

Hlavní město křižuje okolo sedmi tisíc kilometrů vodohospodářských sítí. Jejich průměrné stáří se pohybuje přibližně okolo 40 let, kanalizační sítě okolo 52 let.

Na podfinancování vodárenské infrastruktury nedávno upozornilo i Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (Sovak). Na modernizaci vlastníci sítí ročně podle sdružení posílají sedm až osm miliard korun, ideální by ale prý bylo 16 miliard. Jinak prý hrozí další nárůst havárií.

: