Do souboje o innogy se zapojil světový ropný kolos. Favoritem jsou Maďaři

O innogy usiluje ve finále trio tuzemských miliardářů.

O innogy usiluje ve finále trio tuzemských miliardářů. Zdroj: Innogy

Přes milion odběratelů zemního plynu, teplárny nebo například plničky CNG. O to se hraje v soutěži na společnost innogy, přičemž hodnota transakce se bude pohybovat v desítkách miliard korun. Skupina Energetický a průmyslový holding, která se o innogy uchází, nyní získala podle informací deníku E15 ve finále soutěžě významného spojence: francouzskou společnost Total.

„EPH podala závaznou nabídku společně s další nejmenovanou energetickou společností,“ uvedla agentura Mergermarket s odkazem na svůj zdroj. Deník E15 zjistil, že by onou firmou měl být právě Total, který patří mezi desítku největších ropných těžařů na světě a jehož tržby přesahují 200 miliard dolarů. Informaci o konsorciu přinesla rovněž agentura Reuters. Mluvčí EPH Daniel Častvaj tendr o innogy nekomentoval.

Ve finále jsou podle dalších zdrojů deníku E15 ze středoevropského trhu fúzí a akvizic další velká jména tuzemského byznysu. Závaznou nabídku totiž podaly kromě EPH Daniela Křetínského skupina KKCG Karla Komárka, Sev.en Energy Pavla Tykače a maďarský energetický obr MVM. Skupina KKCG a MVM svůj zájem již dříve potvrdily. Podle agentury Reuters, která se odkazuje na dva zdroje blízké transakci, je právě maďarská státní energetická skupina favoritem soutěže. Jednání dál pokračují i s EPH a KKCG. 

Na otázky k výběru kupce německá energetická skupina E.ON, která majetek innogy prodává, neodpověděla. „My tento proces nekomentujeme,“ sdělil deníku E15 Christian Drepper, mluvčí E.ON. K soutěži se nechtěla vyjadřovat ani mluvčí Tykačovy skupiny Gabriela Sáričková Benešová. Naopak boj o innogy nakonec vzdala skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a německá energetická skupina EnBW, která vlastní Pražskou energetiku. Skupina PPF to podle jednoho zdroje „nebrala příliš vážně“.

Ovšem ostatní uchazeči mají o majetek innogy velký zájem. Maďarská MVM chce totiž expandovat ve střední Evropě, což by jí nákup innogy usnadnil. „Pro nás je Česká republika jednou z nejdůležitějších cílových zemí v regionu,“ uvedl již dříve pro agenturu Reuters generální ředitel MVM György Kóbor.

Skupina E.ON prodává majetek innogy, aby splnila podmínky Evropské komise, která posuzovala transakci, při níž si E.ON a RWE vyměnily majetky. Komise povolila obchod i za podmínky, že se prodají plynárenské a elektrárenské aktivity innogy v České republice. Firmu innogy získal E.ON právě od RWE.

Hodnota prodávaného majetku se před koronavirovou pandemií podle Mergermarketu odhadovala na 500 milionů eur (13,35 miliardy korun) až jednu miliardu eur (26,7 miliardy korun), což odpovídalo desetinásobku zisku EBITDA. Ocenění přes násobek EBITDA ale bude pravděpodobně nižší.