Dotacím pro elektrárny se Česko nevyhne

Chvaletice

Chvaletice Zdroj: CTK

V Bruselu se začíná hovořit o další reformě evropského trhu s elektřinou. Stále silněji zaznívají hlasy, že součástí trhu by se měly v celé Evropě stát i platby za kapacitu elektráren, které jsou ztrátové, nevyrábějí, ale pár týdnů v roce jsou potřeba pro pokrývání špiček.

„Diskutuje se to jako dlouhodobý model. Pak by jeho fungování upravila nová směrnice,“ prohlásil Pavel Šolc, náměstek ministra průmyslu a obchodu na konferenci Leading Minds Forum, kterou pořádá deník E15 a agentura DDeM. Zatím si kapacitní platby zavádějí jednotlivé státy bez vzájemné koordinace. Pro českou energetiku by bylo největší komplikací, kdyby se platby elektrárnám za to, že stojí, zavedly v sousedním Německu.

„Nedalo by se jim dlouho vzdorovat. Kdybychom je nezavedli také, přišli bychom o část kapacit, nebo by stát musel převzít výstavbu zdrojů,“ dodává Šolc s tím, že české platby by se musely přizpůsobit tuzemským podmínkám.

Fenomén: kapacitní platby

Evropská komise se fenomén kapacitních plateb snaží spoutat jednotnými pravidly pro státní podporu v energetice. Ty mimo jiné stanoví, že stát může kapacitní platby zavést, ale musí dovolit účast v novém systému i firmám v zahraničí. V případě Německa by teoreticky jako záložní zdroje mohly sloužit české elektrárny. „Pravidla pro státní pomoc budou uplatňována selektivně podle toho, jak se to bude které zemi hodit.

Teprve se ukáže, jestli si komise vynutí, aby kapacitní trhy byly například otevřeny zahraničním poskytovatelům,“ nastiňuje budoucí vývoj Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení ČR.